Hur ser vardagen ut när pandemin väl är över?
I tisdags kom den fantastiska nyheten om att vaccinationstakten ökar kraftigt i Sverige. Den ger hopp inför framtiden, att en dag kommer pandemin att vara över. Men än återstår mycket arbete och ett stort eget ansvar innan vi kan slappna av.
Först måste vi se till hur läget är idag med en fortsatt hög smittspridning och ett extremt ansträngt läge i vården med tuff belastning på alla medarbetare. Här har vi alla fortfarande ett ansvar att följa de befintliga rekommendationerna inte minst för att minska trycket på hälso- och sjukvården.
För det finns ljuspunkter som glimtar vid horisonten. Vaccinationstakten har ökat rejält och kommer att fortsätta öka de kommande veckorna. Regionerna har en hög kapacitet och stor erfarenhet inom vaccinering, nu gäller det bara att leveransplanerna hålls.
Snabb ökning av vaccinationstakten
Tiden efter pandemin
Samtidigt som många verksamheter alltjämt har en tuff situation börjar andra kunna lyfta blicken mot det förändrade arbetsliv som vi nu har att förhålla oss till. Vi har haft ett år av nästan total ovisshet där förutsättningar, situationer och arbetssätt ändrades i princip från dag till dag. Från det året finns otroligt många lärdomar om sådant som fungerade bra till det som fungerade mindre bra. Alla dessa erfarenheter ska vi ta med oss in i vårt framtida arbete.
Den 5 maj anordnar SKR ett seminarium på temat tiden efter pandemin. På seminariet lyfter vi fram både forskning och erfarenheter från kommuner och regioner. Avsikten är att fånga nyorienteringen för arbetsmiljön såväl för invånar- och patientnära verksamheter där medarbetarna arbetat på plats som för de verksamheter där medarbetarna arbetat hemifrån.
Vägen tillbaka eller ”det nya normala”?
När pandemin är över, kommer vi att kunna pusta ut men inte luta oss tillbaka. Det pågår mycket arbete för att hantera medarbetarnas upplevelser och stress för att förebygga bestående ohälsa. Här vill jag återigen tipsa om de befintliga verktyg och stödmaterial som finns för chefer och HR i kommuner och regioner.
Vägledningar och verktyg för chefer och HR, Uppdrag Psykisk Hälsa
Skribent
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Regler för kommentarer
Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.
Här är våra regler:
- Kommentarerna ska hålla en god ton.
- Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
- Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
- Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
- Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.
Kommentarer