Publicerad 1 februari 2024

Systemhotande aktörer använder otillåten påverkan mot förtroendevalda

Minst var tionde förtroendevald utsätts årligen av en systemhotande aktör, enligt politikernas trygghetsundersökning (PTU) från Brå. Det handlar framför allt om muntliga eller skriftliga hot. När det gäller muntliga hot är kommunal- och regionalpolitiker mer utsatta.

Utsatthet bland förtroendevalda – otillåten påverkan av systemhotande aktörer”, är en delrapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, redovisat i sitt regeringsuppdrag. Rapporten bygger på fördjupade analyser av PTU samt kompletterande djupintervjuer.

Otillåten påverkan beskriver odemokratiska handlingar som syftar till att påverka en persons agerande, till exempel att ändra ett politiskt beslut eller att påverka en förtroendevald att ändra att agera på ett annat sätt än denne tänkt. Exempelvis att hen ändrar ett politiskt beslut eller ändra sitt engagemang i en viss fråga.

Systemhotande aktörer

Påverkare som tillhör en ideologisk extremiströrelse eller kriminell gruppering beskrivs i rapporten som systemhotande aktörer. De personer som påverkar använder andra metoder än vad som ryms i de demokratiska processerna. Syftet kan vara både direkt och handla om ett beslut, men kan också vara indirekt och handla om att tysta röster.

Metoder för att påverka varierar och kan till exempel handla om hotfulla meddelande, trakasserier, utpressning, förtal, misshandel, skadegörelse eller infiltration. Dessa grupperingar har ofta ett skrämselkapital som de använder för att nå en påverkanseffekt.

När Brå analyserat antal händelser de förtroendevalda utsätts för utifrån om det är en systemhotande aktör eller andra aktörer, visar det sig att:

  • de som utsätts av en systemhotande aktör i genomsnitt utsätts 15 gånger,
  • till skillnad mot 8 gånger för andra aktörer.

En annan skillnad för systemhotande aktörer är att förövaren bedöms vara yngre.

Förtroendevalda på lokal och regional nivå

Nämnderna utsätts av systemhotande aktörer i nästan lika hög utsträckning som styrelsen. Ledamöter i utbildningsnämnden och socialnämnden utsätts ledamöter oftare av systemhotande aktörer, men även ledamöter i andra nämnder är utsatta.

Utsatthet av systemhotande aktörer sker i nästan lika hög utsträckning mot ledamöter som mot förtroendevalda med ordförandeuppdrag. Utsatthet skapar rädsla och oro särskilt när det kommer från systemhotande aktörer.

Riksdagsledamöterna möter oftare hot och påhopp i sociala medier medan förtroendevalda i kommun- och regionalfullmäktige oftare består av muntliga hot, olovligen fotograferad/inspelad eller andra hotfulla händelser.

Förtroendevalda på lokal nivå möter medborgarna i samhället och det finns en särskild sårbarhet på den lokala nivån. Brottsförebyggande rådet kommer i sin slutrapport att fördjupa bilden av utsatthet på kommunal nivå.

Den 13 februari klockan 10.00 - 11.00 medverkar David Andersson, Brå, i ett samtal om hur otillåten påverkan kan utryckas och hur den kan förebyggas. Välkommen.

Otillåten påverkan mot förtroendevalda

Delrapport Brå: Otillåten påverkan av systemhotande aktörer

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Anna-Lena Pogulis
    Utvecklingsledare
  • Greta Berg
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.