Publicerad 25 juni 2024

Poddavsnitt #132 Motståndskraft mot hot och hat

Många förtroendevalda som möter hot och hat i sitt politiska uppdrag påverkas av det på många olika sätt. I avsnittet får du möta Jan och Frida som har blivit utsatta i sina politiska uppdrag.

I politikernas trygghetsundersökning från Brottsförebyggande Rådet, Brå, ser vi bland annat att man påverkas eller tvekar i beslutsfattandet, att man avstår ifrån att uttala sig i vissa frågor eller funderar på att hoppa av sitt politiska uppdrag.

– När man är utsatt för hat och hot är det väldigt svårt att själv bestämma vad man är i behov av både när det gäller hjälp med skydd men också välmåendet för det tar väldigt hårt psykiskt när man hamnar i en sådan här situation, säger Frida Nilsson.

– Jag har faktiskt upplevt att vara öppen om det och prata i olika sammanhang om hur ser de här konkreta hat och hot kampanjerna ut och vad innebär det för mig som person. Det har gjort att många i omgivningen har varit väldigt stöttande och det har gjort att jag har känt att det faktiskt har varit lättare att ta sig igenom dom här stormarna än vad det hade varit om jag hade valt att vara tyst, säger Jan Jönsson.

Det är viktigt att alla bidrar till att försöka vända samtalsklimatet till det bättre där och när man har möjlighet.

Avsnittet finns där poddar finns.

#132 Motståndskraft mot hot och hat

Medverkande

  • Jan Jönsson, oppositionsborgarråd, Stockholms Stad
  • Frida Nilsson, förtroendevald, Västra Götalands Regionen
  • Ulrika Stöök, SKR

Informationsansvarig

  • Ulrika Stöök
    Utvecklingsledare
  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.