Publicerad 15 oktober 2020
EU:s allergenlista
- Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
- Kräftdjur och produkter därav
- Ägg och produkter därav
- Fisk och produkter därav
- Jordnötter och produkter därav
- Sojabönor och produkter därav
- Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
- Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
- Selleri och produkter därav
- Senap och produkter därav
- Sesamfrön och produkter därav
- Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
- Lupin och produkter därav
- Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav
¹Ren havre är glutenfri
Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.
I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.