Arbetstider och Arbetsbelastning

Arbetstider

Lärares arbetstidsförläggning är en viktig del i att använda kompetensen på bästa sätt och samtidigt främja en god arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning. Ett arbete med en ändamålsenlig organisation som vilar på en god arbetsmiljö bör säkerställa att arbetstagare, med utgångspunkt i den totala arbetstiden, har erforderlig tid för att enskilt och i samarbete med kollegor fullfölja det uppdrag som arbetstagaren ansvarar för. En översyn av arbetstider görs utifrån den egna verksamhetens och arbetsplatsens specifika förutsättningar och behov för att nå verksamhetsmålen.

Arbetsbelastning

I syfte att säkerställa balansen mellan uppdrag och resurser finns olika sätt att synliggöra eventuellt nödvändiga åtgärder. Det kan till exempel handla om principer för arbetstids- och tjänsteplanering på såväl kollektiv nivå som att tydliggöra arbetsuppgifter, ansvar och balans i den enskilde medarbetarens uppdrag.

Arbetet med båda dessa områden förutsätter, likt övriga områden i avtalet, en öppen och konstruktiv dialog avseende lärares uppdrag. Som stöd i detta finns framtagna dialogmaterial både för dialogen mellan chef och enskild medarbetare och för dialogen på arbetsplatsen.

Läs vidare

Ni kan använda ovanstående dialogmaterial om arbetstider och arbetsbelastning som en del i analysarbetet enligt bilaga 6. Då kan ni använda de resultat ni får fram som ett underlag för dialogen mellan parterna om eventuella behov av åtgärder i syfte att förbättra arbetsorganisationen.

Om ni identifierar behov av alternativ arbetstidsreglering eller kompletteringar till bilaga M eller AB § 13 kan lokalt kollektivavtal tecknas (se steg 4).

Arbetet kan emellertid också leda till åtgärder som behövs för att förbättra arbetsorganisationen men som ryms inom regleringarna i bilaga M och/eller AB utan att teckna ett lokalt kollektivavtal (steg 4 i figuren).

Dessa arbeten genomförs på berörd arbetsplats. Olika arbetsplatser kan utifrån sina respektive nulägen och önskade lägen ha olika behov av åtgärder.