Inventering och prioritering av behov

Inled gärna arbetet med en inventering och analys av era förutsättningar kring verksamhetens uppdrag, befintlig arbetsorganisation, arbetsformer och arbetstider. Ni kan gå igenom uppdrag utifrån gällande regelverk och lokala styrdokument samt arbetsplatsens bärande idéer och tankar om utveckling. Det kan bidra till att skapa en gemensam bild av förutsättningar, krav och möjligheter som utgör ramen för arbetet.

Om ni har genomfört analyser av olika slag inom ramen för annat arbete kan dessa utgöra underlag och ge er kunskap. Ni kan till exempel använda era analyser av:

  • systematiskt arbetsmiljöarbete
  • organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)
  • systematiskt kvalitetsarbete
  • kompetensförsörjningsplan (eller motsvarande)
  • tidigare arbete med parternas dialogstöd för arbetstider och arbetsbelastning med mera.

Om ni redan har gjort en analys med stödmaterialet Metod för arbetet med strategisk kompetensförsörjning på en övergripande nivå i organisationen kan ni använda den analysen som underlag för fortsatt arbete i andra delar av organisationen. Överväg om det finns behov av att uppdatera resultatet tillsammans och om det finns behov av kompletteringar.

Centrala parters metodstöd

När ni skapar er en gemensam bild av nuläge och målbild är inventering och analys centrala delar. Som en del i arbetet kan pågående och nya aktiviteter identifieras.

Frågor

Här är några tänkbara frågor att utgå ifrån. Välj den ordning och de frågor som är relevanta för er.

  1. Vilka styrdokument och gällande regelverk anger ramar för er verksamhet?
  2. Vilka bärande idéer finns för er verksamhet som kompletterar styrdokument och regelverk? (Till exempel pedagogisk inriktning, profil eller liknande)
  3. Vilka arbetsformer respektive arbetstidsregleringar har ni att förhålla er till idag?
  4. Hur påverkar och stödjer digitala verktyg och plattformar er verksamhet, uppdrag m.m.
  5. Vilka arbeten inom områdena arbetsmiljö, arbetsorganisation, arbetstider och arbetsbelastning finns redan genomförda eller är pågående hos er?
  6. Hur påverkar och stödjer er arbetsorganisation verksamheten?
  7. Vilken är er samlade nulägesbild av vad ni behöver förändra?
  8. Vilken är er målbild för en ändamålsenlig organisation?
  9. I vilken ordning behöver ni prioritera eventuella befintliga och nya förändringsarbeten/insatser?

Analys, nuläge och målbild kan sedan utgöra ett underlag för dialogen mellan parterna om behovet av eventuella nödvändiga åtgärder. Nya aktiviteter kan också behöva bedömas utifrån prioriteringsgrad, exempelvis hur brådskande de är och vilken väntad effekt de förväntas ha i relation till målbilden.