Arbetsformer – forum för delaktighet och samverkan

Det praktiska arbetet med bilaga 6 utgår från arbetsplatsen. Formen för arbetet blir avgörande för att tillvarata medarbetares kompetens och engagemang i frågor som rör verksamhetens utveckling, arbetets organisering och utmaningar samt det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Arbete som sker i delaktighet på arbetsplatsen förutsätter framförhållning, planering, tid, lyhördhet och en struktur där alla kommer till tals. Det kräver en vilja från alla parter – medarbetare, rektor och övriga chefer.

Struktur för arbetet – samverkan och samverkansformer

Arbetet ska samverkas med Sveriges Lärare. Om ni har ett samverkansavtal är det naturligt att samverkan sker inom ramen för det. Om ni behöver vidta åtgärder utifrån arbetet med bilaga 6 kan det påverka andra grupper än lärare. Arbetsgivaren kan därför behöva informera, samverka eller förhandla också med andra parter.

Strukturen och intentionerna för samverkan är applicerbar även om ni inte har ett samverkansavtal. Om ni förhandlar enligt MBL, och/eller om ert arbetsmiljöarbete organiseras på annat sätt än i samverkansgrupper, kan ni sannolikt ändå hitta sätt att organisera arbetet utifrån principer som främjar delaktighet och inflytande från medarbetare, skyddsombud och fackliga. Vill ni fördjupa er inom samverkan finns särskilt stöd för samverkan.

Särskilt stöd för samverkan

Arbetet med bilaga 6 tar sin utgångspunkt i en ändamålsenlig arbetsorganisation som främjar en god arbetsmiljö. Genom lag och förordning ingår sedan tidigare i ert uppdrag att samverka om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetet med bilaga 6 kan i vissa delar tangera det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM 2001:1) och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA 2015:4). I vissa delar kan det vara naturligt att åtaganden enligt HÖK 21 integreras med det arbetet.