Win-win med hemrehab i Kalix
I Kalix utvecklas nära vård genom rehabilitering i hemmiljö efter en stroke. Ett team åker hem till personen och arbetar med rehabiliteringen på plats. Resultaten visar att patienterna kommer fortare tillbaka och sjukhuset i Kalix får fler lediga platser. En win-win-situation.
Bakgrund – utgångspunkt, syfte, mål
Rehabilitering på sjukhus blir gärna konstlat, du får hitta på situationer som inte är i sin naturliga miljö och det är svårt att motivera personen att göra saker som inte känns naturliga eller som inte leder till något verkligt. Därför ville Kalix sjukhus testa om rehabilitering i hemmet var ett sätt att öka effekten av rehabilitering och samtidigt få bättre flöde på sjukhuset för att kunna hjälpa fler.
Genomförande
Ett team bestående av arbetsterapeut och fysioterapeut (sjuksköterska, kurator och läkare finns att tillgå om de bedömer att patienten behöver den kompetensen) åker hem till patienterna så snart de fått komma hem från sjukhuset. Oftast har teamet träffat personen redan på sjukhuset för att få överlämning från personalen där. När patienten kommit hem och rehabteamet kommer, görs en plan (om sådan inte redan finns) utifrån vad patienten vill uppnå med sin rehabilitering, det vill säga vad personen vill kunna göra i livet och hemmet. Sedan startar rehabilitering.
Det här har arbetet lett fram till
Hemrehabilitering fungerar bättre, färre komplikationer, mindre depressioner och mer plats på sjukhuset. Personerna som behöver rehabilitering är mer motiverade när de är i den miljö där de behöver kunna göra saker. Vårdtiden blir kortare, fler lediga vårdplatser, bättre rehabilitering och roligare arbetssätt.
De viktigaste slutsatserna
Rehabilitering i hemmet är en mobil lösning som inte bara ger bättre medicinska resultat utan också bättre utnyttjande av resurser. Dessutom verkar personalen tycka att det är roligare att få arbeta direkt med personen där den hör hemma och är motiverad!
Fördjupning
I filmen berättar en strokepatient om hur rehabilitering i hemmet har fungerat för henne. Vårdteamet med läkare, arbetsterapeut och fysioterapeut talar om hur de upplever rehablilitering hemma hos patienten.
Filmen är 3 minuter 40 sekunder lång.
Informationsansvarig
-
Lisbeth Löpare Johansson
Samordnare