4 december 2024 till 5 december 2024 kl. 10.00-16.00

Strategiska samverkanskompetenser för tvärsektoriellt arbete

En tredagarskurs om strategiska kompetenser för att bedriva tvärsektoriellt arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet. Kursen vänder sig till personer i kommuner och regioner som på en strategisk förvaltningsövergripande nivå arbetar tvärdisciplinärt med fokus på jämlikhet i hälsa och social hållbarhet.

Anmäl dig

Kursens sista dag genomförs under två halvdagar 17 december och 18 december. Se mer utförliga tider nedan.

Kursens innehåll

Kursen baseras på erfarenheter av lokalt och regionalt arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet i Sverige, Norge och Danmark. Den grundar sig i organisationsteorier och pedagogik som sätter ord på den ”tysta kunskap” som ofta används för att bedriva förändringsarbete. Fokus är stärka strategiska färdigheter för att involvera många aktörer, både tvärdisciplinärt och sektorsöver-gripande, i arbetet för att minska skillnader i hälsa och dess bakomliggande orsaker. Ett tidigare arbetsnamn för kursen var ”Soft skills”.

Kursen ger stort utrymme för reflektion och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Kursmaterialet tar fasta på hur tjänstepersoner, med särskilt eller samordnande uppdrag kan fungera som brobyggare eller förändringsagenter mellan olika verksamheter. Det handlar bland annat om att utgå från förutsättningarna i olika aktörers specifika verksamheter och använda medskapande metoder i arbetet för jämlik hälsa och social hållbarhet.

Målgrupp

Vi riktar oss till dig som arbetar i en kommun eller region på strategisk nivå. Kanske heter din funktion folkhälso- eller social hållbarhets- strateg, -utvecklare, -samordnare, -chef, eller liknande. Din roll inkluderar att inspirera och engagera olika aktörer i arbetet med jämlik hälsa och social hållbarhet. Det kan vara så att du:

  • träffar ofta ledningsgrupper, politiska beredningar och nämnder inom många olika förvaltningar, verksamhetsområden och organisationer.
  • vill stärka din kompetens kring samverkan i det tvärsektoriella arbetet.
  • vill gärna dela med dig av egen kompetens och erfarenhet, ta del av andras, få inspiration och verktyg som du har nytta av i ditt arbete på hemmaplan.

Vi använder oss av intresseanmälan för att få en så bra sammansättning som möjligt av grupperna. I anmälan får du några frågor om din funktion i organisationen och dina huvudsakliga ansvarsområden/arbetsuppgifter – samt dina och din organisations förväntningar på kursen. Fråga gärna din chef vilka förväntningar som finns på dig efter kursen!

Kursens upplägg

Dag 1 och 2 : 4-5 december

4 december klockan 10:00 - 17:00
5 december klockan 08:30 - 16:00

De två första dagarna behandlas kursens fem moduler.

  1. Styra och leda för bättre folkhälsa och minskade skillnader i hälsa
  2. Koppla frågan till dagordningen
  3. Rollen som förändringsagent
  4. Intressentanalys
  5. Samarbete och partnerskap

Dag 3: 17-18 december

17 december klockan 13:00 - 16:00
18 december klockan 09:00 - 12:00

Den tredje dagen handlar om:

  • Hur får vi det att hända - Systematiskt förbättringsarbete leda i komplexitet, samt teorier om att driva utvecklingsarbete – utifrån deltagarnas erfarenheter och behov.

Varje modul utgår från teorier och hjälpsamma tankemodeller och verktyg. Deltagarna fördjupar sig i ämnet och byter kunskaper och erfarenheter med varandra. Du kommer även få reflektera kring kontext och lärandemiljö på din egen hemmaplan – dvs utifrån din roll och ansvarsområde.

Förberedelse

Du funderar ut ett område eller utmaningar inom din kommun eller region (case) som du kan använda dig av under dagarna.

Röster från tidigare deltagare som deltagit

  • Massor av inspiration, insikter, ny kunskap.
  • Nya sätt att hitta kommunikationsvägar/sätt att motivera arbetet, kollegor och andra aktörer.
  • Bra diskussioner, bra reflektera och få träffas och gemensamt diskutera, göra uppgifter.
  • Ny kunskap som går att sätta i praktiken.

Informationsansvarig

  • Hanna Lind
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.