11 september 2024 kl. 09.00-10.30

Stöd till förtroendevalda kring hot, hat och våld - fyra teman

En seminarieserie med olika teman i syfte att är att sprida kunskap och uppmuntra till ett mer långsiktigt och systematiskt arbetssätt i kommuner och regioner. Innehållet bygger kring en ny guide för säkerhetsansvariga som kommer att lanseras till hösten. Varje seminarietillfälle är kopplat till en eller flera av avsnitten i guiden.

Anmäl dig

Praktisk information

Seminariet kommer inte att spelas in.

Innehåll

Varje seminariepass avsnitt innehåller en presentation från en utvald gäst, bakgrundsfakta, länkar till metodstöd och verktyg, samt diskussioner kring ett antal reflektionsfrågor.

  • Varje seminarium är fristående och berör ett avgränsat område.
  • Alla seminarierna kommer att genomföras klockan 09.00-10.30 vid varje tillfälle.

Målgrupp

Seminarierna riktar sig till tjänstepersoner i kommuner och regioner som har ansvar för att skapa trygghet och säkerhet för förtroendevalda.

Program

11 september Tema Styrning och ledning

I detta pass kommer vi att titta på varför ett systematiskt arbete kring de förtroendevaldas trygghet och säkerhet behövs idag. Vi ser att arbetet kring de förtroendevaldas trygghet ofta är reaktivt och varierar stort mellan olika organisationer. Lagstiftningen och juridikens påverkan kommer att behandlas med hjälp av vår gäst Helena Linde, Förbundsjurist på SKR. Vi kommer även att titta på behovet av styrande dokument och granska några exempel av dessa. Under diskussionerna kommer vi att prata om ansvarsfrågan, styrande dokument och vilka resurser som behövs för arbetet.

25 september Förebyggande arbete

Arbetet kring de förtroendevaldas säkerhet kan inte bara vara reaktivt. Det finns mycket som kan göras för att minska risken för hot och hat mot förtroendevalda. Vi kommer att gästas av Annika Arkenheim från Malmö Stad som kommer att prata om hur de arbetar förebyggande (till exempel med trygghetssamtal med de förtroendevalda). Vi kommer också att prata om vikten av omvärldsspaning och utbildning för de förtroendevalda. Under diskussionen kommer vi bland annat att prata om utbildningsplaner och riskbedömningar.

2 oktober Agera under en händelse

I detta seminarium kommer vi att prata om vilket stöd som behöver finnas på plats för de förtroendevalda när incidenter inträffar. Vår gäst Lena Brännmar (Ulricehamns Kommun) kommer att prata om hur de arbetar förebyggande med de förtroendevalda och vi kommer att få information från polisen kring hur en ska tänka vid polisanmälan och kommunikation kring händelser. I diskussionen kommer vi att prata om vikten av rutiner vid polisanmälan, ärenderapportering och lokala kartläggningar.

23 oktober Dialog, kommunikation och uppföljning

Detta pass kommer att titta på större frågor kring de förtroendevaldas säkerhet samt hur vi utvärderar och följer upp arbetet. Samtalstonen på nätet är en fråga som engagerar många. Vi kommer att behandla bland annat den politiska samtalstonen, dialog i komplexa frågor och vikten av återrapportering. Vi kommer att få höra om erfarenheterna med medborgardialog kring komplexa frågor. Under diskussionen kommer vi att prata om hur vi kan påverka samtalstonen, hur vi säkrar trygghet online, hur dialog kan minska risken för hot och hat samt hur vi utvärderar och systematiserar säkerhetsarbetet

Medverkande

  • Utvalda gäster
  • Medarbetare vid SKR

Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.