Artikeln publicerades 1 september 2023

Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM

Vi går igenom den praktiska tillämpningen av gällande lagstiftning kring omhändertagande med stöd av LVM samt ger en bild av hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut.

Innehåll

Efter att ha uttömt möjligheten till insatser på frivillig väg återstår ibland inte något annat alternativ än att undersöka om det finns förutsättningar för att ge den enskilde tvångsvård med stöd av lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

En utredning enligt LVM föregås ofta av en anmälan och omfattas av vissa författningskrav, till exempel vad gäller läkarundersökning. Beslutet om att ge den enskilde vård fattas av förvaltningsrätten efter en ansökan från socialnämnden. Vid tillämpning av LVM krävs därför inte bara kännedom om förutsättningarna enligt lagen utan även praktiska kunskaper kring att föra talan i domstol.

Syftet med kursen är att kursdeltagarna efter denna dag ska ha fått en grundläggande kunskap kring lagstiftningen men också en bild av hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut. Vi tar upp praktiska exempel och rättsfall avsedda att hjälpa handläggare och beslutsfattare i det dagliga arbetet. I kursen ingår även diskussionsuppgifter i mindre grupper.

Kursen erbjuds både som en webbsänd utbildning och som en utbildning på plats. Av resursskäl ordnar vi gärna utbildningar genom de regionala förbundens försorg.

Målgrupp

Socialsekreterare och kommunjurister som i sitt arbete kommer i kontakt med frågor rörande omhändertagande av personer med missbruk.

Program

I denna grundkurs går vi igenom den praktiska tillämpningen av gällande lagstiftning kring omhändertagande med stöd av LVM, bl.a.

  • Socialnämndens ansvar för personer med missbruk och syftet med LVM
  • Anmälan till socialnämnden, utredning och läkarundersökning
  • Förutsättningar för vård
  • Tidsfrister
  • Polishandräckning
  • Omedelbart omhändertagande
  • Ansökan om vård
  • Domstolsprocessen
  • Samverkan med andra aktörer och sekretess
  • Vårdens inledande och genomförande
  • När vården upphör.

Medverkande

Förbundsjurister på avdelningen för juridik, SKR. Kurserna ordnas med två föredragshållare per tillfälle.

Praktisk information

Kursen erbjuds en heldag både som en webbsänd utbildning och som en utbildning på plats. Av resursskäl ordnar vi gärna utbildningar genom de regionala förbundens försorg.
Utbildningarna kan dock även hållas hos enskilda kommuner och regioner.

Pris efter överenskommelse.

För intresseanmälan eller allmänna frågor av praktisk karaktär, vänligen kontakta Annica Reid, administratör:

annica.reid@skr.se

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.