Artikeln publicerades 30 januari 2024

Integrerad vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa–inspelat seminarium

Ta del av en inspelad heldag från den 11 januari om personcentrerad integrerad vård och omsorg.

Anmäl dig

Innehåll

Inspelningen är cirka 7 timmar lång med pauser och du får tillgång till alla bildspel.

Du får ta del av följande:

  • exempel från integrerade verksamheter både för barn, unga och vuxna
  • hur samarbetspartners inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten med flera samarbetar kring personer med psykisk ohälsa/sjukdom
  • samsjuklighet som behöver vård- och omsorgsinsatser från flera
  • hur man kan implementera dessa metoder, arbetssätt eller starta upp integrerade verksamheter med personal från både socialtjänst och hälso- och sjukvård
  • exemplen från både region- och kommunperspektiv

Samsjuklighetsutredningen föreslår att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska ha samordnade verksamheter för dem med störst behov. Här finns flera metoder och arbetssätt. Orden på arbetssätten och metoder är många; Case Management (CM), vård- och stödsamordning, Assertive Community Treatement (ACT), Flexibel ACT (FACT), Resursgrupps-ACT (RACT) för att bara nämna några. Hur implementerar man dem och startar integrerade verksamheter?

Vad är personcentrerad integrerad vård och omsorg?

Personcentrerad integrerad vård och omsorg är ett sätt att motverka fragmentering i hälso- och sjukvårdssystemet och i stället främja bättre samordning och samarbete inom och mellan organisationer och vårdgivare. Det handlar om att sätta personen, inte diagnosen, eller organisationen i centrum och på detta sätt anpassa vård- och omsorgstjänster utifrån individers faktiska behov och skapa förutsättningar för delaktighet.

I omställning till Nära vård och framtidens socialtjänst med ny socialtjänstlag ska insatser vila på kunskap och beprövad erfarenhet, liksom insatserna i hälso- och sjukvårdens verksamheter. Dessa metoder och arbetssätt rekommenderas i flera av Socialstyrelsens nationella riktlinjer som rör området psykiatri/beroende och riktar sig till både hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Målgrupp

Chefer och ledare i kommun och region som vill veta mer om hur man kan implementera dessa metoder, arbetssätt eller starta upp integrerade verksamheter med personal från både socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Yrkesverksamma som arbetar med målgrupper, verksamhetsutveckling inom området psykisk ohälsa, i socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamheter.

Så kan du använda inspelningen

Inspelningen kan användas fritt inom din enhet/organisation till och med 15 januari 2025.

Informationsansvarig

  • Zophia Mellgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.