Artikeln publicerades 15 december 2023
Informationsdelning i praktiken– socialtjänst
En webbsänd utbildning om att lämna uppgifter från socialtjänsten till polisen om barn och unga. Utbildningen fokuserar på hur bedömning kan gå till i praktiken och vilka möjligheter socialtjänsten har att ge information.
Informationsdelningen mellan olika socialtjänst och polis varierar betydligt och ses ofta som ett problem av inblandade parter. Bristande kännedom och oklarheter kring användningen av lagstiftningen, särskilt 10 kap. 18 a § offentlighets- och sekretesslagen, OSL, hämmar socialtjänstens initiativ till informationsdelning med polisen. Både när det gäller information som begärs från polisen och när det gäller information som kan delas på eget initiativ från socialtjänsten.
Sekretesslagstiftningen uppfattas av många som komplex. Osäkerhet och olika tolkningar av sekretesslagstiftningen skapar hinder för ett effektivt brottsförebyggande arbete. Det finns ett flertal statliga utredningar som på olika sätt ser över sekretesslagstiftningen. SKR vill med denna dag visa på att det går att göra mycket mer, även inom ramen för befintlig lagstiftning.
Målgrupp
Den här utbildningen vänder sig i första hand till socialsekreterare och chefer som i sitt arbete kommer i kontakt med frågor som rör ungdomskriminalitet. Den fokuserar på vilka möjligheter socialtjänsten har att ge information till polisen i syfte att förebygga och bekämpa brott som begås av barn och unga.
Innehåll
I utbildningen går SKR:s förbundsjurister Alexandra Lindberg och Elin Persson igenom aktuella bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagstiftningen och ger exempel på hur de kan tillämpas i olika skeden av ett barnavårdsärende.
Därefter medverkar anställda inom Stockholms stad och Malmö stad samt kommunpolis i Malmö och delger konkreta exempel på hur utbyte av information mellan socialtjänst och polis kan se ut i praktiken.
Sändningen är 1 timme och 45 minuter.
Informationsansvarig
-
Maja Hagström
Handläggare