20 november 2024 kl. 09.00-16.00

Från misstanke till omtanke – digital temadag om LARO

Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bjuder in till ytterligare en kunskapshöjande inspirationsdag med särskilt fokus på läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO.

Anmäl dig

Innehåll

Som en fortsättning på arbetet att främja en mer jämlik vård och bidra till ökad kunskap kring vård och omsorg för personer med opioidberoende bjuder Socialstyrelsen och SKR in till ytterligare en kunskapshöjande inspirationsdag med särskilt fokus på läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO.

Den här gången blir det i digitalt format. Men vi rekommenderar att personal från olika LARO-verksamheter och deras samarbetsparters samlas regionalt och deltar gemensamt för möjlighet till dialog och erfarenhetsutbyte under dagen, och för att främja samverkan och öka samsyn mellan profession och verksamhetsföreträdare.

Målgrupp

Dagen riktar sig till både till dig som arbetar i verksamhetsledning inom beroendevården eller specifikt med LARO-behandling och till personal både inom regionernas hälso- och sjukvård liksom samarbetspartners inom socialtjänstens område som arbetar med stöd till personer med LARO-behandling.

Praktisk information

Detta är en livesändning som kommer att spelas in och finnas tillgänglig i 14 dagar från att sändningen ägt rum för alla anmälda deltagare.

Program

Mer utförligt program kommer efter sommaren.

Preliminära programpunkter inkluderar en bild av läget i landet – vad är aktuellt på den nationella nivån från statliga utredningar och myndighetshåll, hur fortsätter arbetet med vård- och insatsprogram/vårdförlopp och exempel på ett regionalt vårdprogram.

Vi kommer också att få tal del av forskningsresultat om depotinjektioner, samtal om brukarnas perspektiv och verksamhetsexempel kopplade till skadereducering och insatser för att öka tillgängligheten.

  • Aktuellt nationellt – om kunskapsstyrning och individbaserad systematisk uppföljning
  • Läget i landet och framtidens beroendevård
  • Kunskapsstyrning genom Nationellt programområdet psykisk hälsa och nationella arbetsgruppen (NAG) Missbruk och beroende. Om vård- och insatsprogram (VIP) och arbetet i med kunskapsområdet kring skadligt bruk/beroende.
  • Nytt regionalt vårdprogram för LARO – exempel från Region Stockholm
  • Nationellt kvalitetsregister Bättre beroendevård - om LARO-vården i Sverige
  • Brukarperspektiv på LARO-vården
  • PRIO-projektet – för patienter med psykiatriska sjukdomar eller opioidberoende har det varit svårt att ta sig till en vårdcentral. Primärvården i Malmö har därför bedrivit uppsökande verksamhet sedan 2016 på LARO-mottagningar och på psykiatriska mottagningar. Region Skåne
  • Naloxonprogram på bred front för att öka tillgång och minska dödlighet. En opioidöverdos kan hävas med naloxon, men då krävs kunskap om hur sprejen används och att den finns på plats. I nätverket i Skåne ingår LARO-enheter, sprututbytesverksamheter liksom beroendevårdens slutenvård och öppenvårdsenheter, vilket möjliggjort naloxonutbildning och utdelning på bred front. Region Skåne
  • LARO-buss för att nå ut till de som inte kommer till mottagning, Västra Götalandsregionen
  • Skademinimerande perspektiv inom kommunens boende, Stockholms Stad
  • Depotinjektioner till svårast sjuka - för att öka tillgång till vård och stabilisera, Västra Götalandsregionen

Medverkande

Medverkande kommer att presenteras efter sommaren.

Informationsansvarig

  • Zophia Mellgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.