31 maj 2024 kl. 09.00-15.30

Bygglovchefskonferens 2024

Välkommen till årets bygglovchefskonferens som denna gång har fokus på kvalitet och hållbarhet i bygglovsprövningen.

Anmäl dig

Innehåll

Under dagen kommer vi att få ta del av en mängd olika aktuella och intressanta ämnen och goda exempel med ett extra fokus på kvalitet och hållbarhet i bygglovsprövningen. Som vanligt bjuds det också på aktuella rättsfall och lagändringar, liksom det senaste från oss på SKR. Konferensdeltagarna har möjlighet att ställa frågor via chattfunktion.

Målgrupp

Bygglovschefer eller motsvarande.

Program

09.00 Välkomna och aktuellt från SKR

Love Edenborg och Johan Sjöstrand, experter planering och byggande, SKR.

Kvalitet och hållbarhet i bygglovsprövningen

Hållbarhetsfrågorna står sedan länge högt på agendan även om olika sakfrågor kan skifta i aktualitet. Det är redan många frågor som ska behandlas inom ramen för bygglovsprövningen och med stora samhällsutmaningar ökar förväntningarna på alla processer att bidra till att sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål uppnås. Under passet får vi ta del av ett antal exempel på hur kommuner kan ta sig an olika utmaningar kopplade till kvalitet och hållbarhet.

Arkitektonisk kvalitet i bygglovet

Karlstad kommun arbetar aktivt med arkitekturfrågor genom hela samhälsbyggnadsprocessen och har under flera år i rad blivit utsedda till årets arkitekturkommun. Hur verkar kommunen för god arkitektur i bygglovsprocessen?

Karin Manner, bygglovschef, Karlstad kommun.

Går det att arbeta med återbruk i bygglovsprövningen?

I Uppsala har ett arbete påbörjats för att hitta nya arbetssätt och skapa bättre förutsättningar för återbruk inom ramen för bygglovsprocessen.

Elinor Areskog och Mikael Stenhöjd, plan- och byggavdelningen, Uppsala kommun.

10.20 Paus

Kvalitet och hållbarhet i bygglovsprövningen - fortsättning

Dagvatten, skyfall och översvämning – en växande utmaning

I Kristianstad, där även Sveriges lägsta punkt återfinns, är vattnet ständigt närvarande. Här vi får ta del av kommunens erfarenheter av hanteringen av dagvatten, skyfall och översvämning i bygglovsprocessen.

Marie-Louise Gustafsson, bygglovschef, Kristianstad kommun.

Hantera jordbruksmark i bygglov och förhandsbesked

Jordbruksmarkens betydelse för livsmedelsförsörjning och krisberedskap har succesivt hamnat allt högre upp på agendan och avvägningen mellan bevarande och utveckling i våra växande samhällen är ofta mycket svår. Hur kan vi tänka vid avvägningen och vilket stöd kan vi finna i rättspraxis?

Henrik Höglund, sakkunnig PBL, Svefa.

Avslutande panelsamtal

Förmiddagen avrundas med ett samtal där bygglovscheferna i Karlstad respektive Kristianstad kommun reflekterar kring dagens tema om kvalitet och hållbarhet.

Karin Manner och Marie-Louise Gustafsson.

11.45 Lunch

12.45 På gång hos Boverket

Hos Boverket pågår en stor mängd utvecklings- och utredningsarbete som påverkar kommunernas vardag, inte minst inom bygglovshandläggningen. Under detta pass får vi ett antal nedslag i pågående arbeten inom allt från digitalisering till nytt byggregelverk, vägledningar och ändrade kravnivåer för studentbostäder.

Jonas Edahl, projektledare, Therese Byheden, projektledare, Boverket.

Tuffa tider för byggbranschen – ledarskap i en osäker tid

Bostadsbyggandet har störtdykt i stora delar av landet och många kommuner har sett ett kraftigt minskat ärendeinflöde inom bygglov vilket får stor påverkan på verksamheten. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog delar med sig av sina erfarenheter av att leda i en osäker tid och bjuder på tips och omvärldsbevakning kring kommunal ekonomi och budget.

Annika Wallenskog, Chefsekonom, SKR.

14.15 Paus

Aktuella rättsfall och lagändringar inom PBL-området

SKR:s förbundsjurister går igenom några av den senaste tidens mest intressanta rättsfall inom bygglovsområdet och aktuella lagändringar att hålla koll på.

Olof Moberg och Åsa Wedmalm, förbundsjurister, SKR.

15.30 Dagen avslutas

Informationsansvarig

  • Johan Sjöstrand
    Handläggare
  • Love Edenborg
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.