3 december 2024 kl. 10.00-17.00

Besöksnäring i förändring! Vad innebär det för kommuner och regioner?

Välkommen till Besöksnäring på agendan 2024! Mötesplatsen för att diskutera det offentligas roll för att utveckla svensk besöksnäring. I år är temat ”Besöksnäring i förändring! Vad innebär förändringen för kommuner och regioner?"

Anmäl dig

Konferensen genomförs för nionde året i rad i samverkan mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Tillväxtverket, Regionala nätverket för turism och besöksnäring och Svenska destinationsnätverket (SDN).

Konferensdagen innefattar spännande talare, samtal och dialoger och avslutas med utdelningen av Stora Turismpriset. Årets moderator är Karin Klingenstierna. Medverkar gör bland annat Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik, Södertörns högskola samt Anders Henriksson, ordförande, Sveriges Kommuner och Regioner. Fler talare tillkommer.

Bjud med förtroendevalda, chefer, medarbetare och andra kollegor och passa på att genomföra planeringsdagar och studiebesök i Stockholm eller ha möten i dina nätverk i anslutning till konferensen.

Välkommen!

Målgrupp

Förtroendevalda och tjänstepersoner med ansvar för näringslivsutveckling, samhällsplanering, turism och hållbarhet i kommuner, regioner, myndigheter och departement.

Innehåll

Årets tema är ”Besöksnäring i förändring! Vad innebär det för kommuner och regioner?
Det sker ständigt förändringar i vår omvärld som påverkar kommunernas och regionernas arbete med att främja besöksnäring och turism:

  • Besökarnas och turisternas beteende- och resmönster och förväntan på upplevelser förändras till följd av klimatförändringar, säkerhet, digitalisering, teknisk utveckling, AI och förändrade normer i samhället.
  • Platsens utveckling och attraktivitet får en allt större betydelse i arbetet med besöksnäring och turism. Att utveckla attraktiva besöksmål är därför lika mycket till gagn för de som bor och verkar på platsen och är centralt för att locka investeringar och talanger. Tillväxt inom besöksnäringen behöver därför gå hand i hand med att verka för tillväxt inom övriga branscher.
  • Den nationella politiken för besöksnäring och turism förändras. Det riksdagsbundna turismpolitiska målet är avskaffat och det finns inte någon nationell strategi för besöksnäring och turism. Frågorna ryms istället inom ramen för generell näringspolitik. I kommunerna och regionerna sker det operativa arbetet med besöksnäring och turism i allt högre grad i förvaltningen istället för i bolagsform. Det politiska ansvaret ligger i högre grad i på kommun- och regionstyrelsenivå.

Vad innebär dessa förändringar för kommuner och regioner? Vad innebär förändringarna för den fortsatta inriktningen på arbetet med besöksnäring och turism. Vilka är utmaningarna och vilka nya möjligheter uppstår?

Praktisk information

Avgiften inkluderar konferens och material. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.

Registrering och kaffe från 09:00.

Program

Program presenteras senare.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.