28 maj 2024 kl. 13.00-16.00

AI – den nya kommunikatörskollegan

Vi tar upp olika aspekter av artificiell intelligens (AI) i kommunikatörens vardag i kommuner och regioner.

Anmäl dig

Innehåll

Den artificiella intelligensen (AI) utvecklas i rasande takt. Vid den här konferensen får vi ta del av erfarenheter av hur vi kan använda den nya tekniken som medhjälpare i kommunikationsarbetet. Vi diskuterar även de juridiska och etiska aspekterna av AI och hur vi ska förhålla oss till utvecklingen av "deep fake".

Välkommen att utbyta erfarenheter och inspireras för att utvecklas i det egna uppdraget.

Målgrupp

Medlemskonferens för dig som arbetar med kommunikation i kommuner och regioner (inkl. kommunala och regionala bolag).

Praktisk information

Sändningen kommer att spelas in och finnas tillgänglig för anmälda deltagare fram till och med den 28 november 2024.

Program

AI – nu och i framtiden

Carl Heath, bland annat senior forskare och fokusledare för digital resiliens på forskningsinstitutet RISE, ger en inblick i artificiell intelligens ur kommunikatörens synvinkel. Han belyser AI:s bakgrund, nuvarande tillämpningar och framtida potential för att förändra kommunikation och informationssamhället.

AI i Västra Götalandsregionens kommunikation - när fungerar det och inte?

Västra Götalandsregionens (VGR) kommunikationsavdelning jobbar för att AI ska bli en partner i kommunikationsarbetet. Andreas Kron, digital redaktör på VGR, delar med sig av regionens förhållningssätt till AI i kommunikationen och några konkreta exempel på användningsområden.

AI som avlastande kollega

På omsorgsbolaget Attendo blev AI tidigt en självklar och daglig kollega i kommunikationsarbetet. Presschefen Linda Bengtsson delar med sig av hur hon med hjälp av AI har kunnat frigöra flera timmars arbete. Attendo använder AI både som ett bollplank och en idéspruta, men också som mer praktisk hjälp med att skapa grafiskt material och texter.

Paus

AI-bot skapar ökad medborgardialog

Karlskoga kommun har genom den egenutvecklade AI-boten Affe fått värdefull hjälp och analys av kommunens samhällsplanering. Dessutom har en intern chattbot både avlastat och utökat medarbetarnas tillgång till it-support.

Andreas Heydeck, digitaliseringsstrateg och Georgios Apostolidis, strategisk planerare, berättar om hur de med hjälp av AI-teknologi bland annat skapat förutsättningar för en ökad medborgardialog och en hållbar utveckling av kommunens samhällsplanering.

AI-bilder ska locka fler till äldreomsorgen

Ovanåkers kommuns uppmärksammade instagramkonto Näsgården består av helt AI-genererade bilder. Syftet är att visa upp hur vardagen kan se ut på särskilda boenden för äldre samt att locka fler till omsorgsjobb, helt utan att använda personuppgifter. Socialt ansvarig samordnare Christian Olars och kommunikatör Katarina Olars berättar bland annat om arbetssätt, tankar kring AI-bilder och vilket genomslag projektet har fått.

Paus (10 min)

Vad säger juridiken om AI i kommunikationen?

Hur lirar egentligen användningen av AI-genererade bilder, filmer och texter med juridik och etik? Det är inte en helt enkel fråga att besvara, då få rättsliga domar ännu finns att utgå ifrån. Susanne Svanholm, jurist på SKR, ger en överblick över AI och juridik, inklusive senaste rönen och kommande EU-lagar.

Om att hantera deepfake och desinformation

Vad är sant och vad är fejk? Henrik Sköld på SVT:s verifieringsdesk delar med sig av hur SVT arbetar och vilka metoder de använder för att slå hål på desinformation och deep fakes, som blir allt vanligare i takt med AI:s utveckling.

Programmet uppdateras successivt med mer innehåll.

Medverkande

Uppdateras längre fram.

Informationsansvarig

  • Anna-Charlotta Pettersson
    Kommunikationsstrateg

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.