Publicerad 7 juni 2021

Spara resultat

Att spara allt material på en central plats där alla som jobbar med design och utveckling är obligatoriskt för att säkerställa värdet som fås genom återanvändning av metoder, insikter och åtgärdsplaner.

Det är alltför vanligt att studier genomförs och att underlag, resultat och rapporter sedan tappas bort efter något år. De hamnar i en projektmapp och i värsta fall bara som bifogad fil i ett mejl. Att spara allt material på en central plats där alla som jobbar med design och utveckling är obligatoriskt för att säkerställa värdet som fås genom återanvändning av metoder, insikter och åtgärdsplaner.

  • Säkerställ att det finns en central lagringsplats för dokument, bilder, ljud och filmer tillhörande undersökningen.
  • Säkerställ att det går att behörighetsstyra lagringsplatsen och dess mappar så att obehöriga inte kommer åt materialet (även viktigt för GDPR).
  • Utse en eller flera kontaktpersoner som är ansvariga för att administrera behörigheter, ha en övergripande förståelse för vilka studier som finns lagrade och som kan tillhandahålla underlag när det efterfrågas. De kan också ta emot material för placering i lagringsplatsen.
  • Säkerställ att alla som jobbar med användningstester och utvärderingar vet om vart de ska skicka, och eventuellt löpande spara, såväl sitt arbetsmaterial som analyser, rapporter och åtgärdsplaner.

Om något projekt till exempel jobbar med video, eller chatt, så kan de ofta vinna mycket på att ta del av vad andra har lärt sig av studier inom dessa områden, eller få inspiration till hur de kan genomföra sina egna studier.

En central lagringsplats för alla designrelaterade tester och undersökningar, som ger vägledande kunskaper om hur organisationens användare uppfattar och agerar i förhållande till samtliga digitala tjänster, kan i slutändan visa sig vara en av organisationens viktigaste investeringar.