Publicerad 7 juni 2021

Dokumentera

Den här strukturen för dokumentation hjälper dig att täcka in alla områden som är relevanta för att förstå resultatet av en test.

Om alla i organisationen dokumenterar sina insikter på liknande sätt så underlättar det också för alla som läser, som över tid vänjer sig vid strukturen av vad de ska förvänta sig.

Det är många rubriker men tänk på att det är en struktur för att underlätta läsande. Du måste inte ösa på med information under varje rubrik utan tänk på att sammanfatta, välja ut det viktigaste och göra det lättläst.

  1. Bakgrund
  2. Tjänstens värde för organisationen och målgruppen
  3. Syfte och frågeställningar
  4. Deltagare
  5. Metod
  6. Risker och begränsningar
  7. Vad som inte utvärderats
  8. Observationer
  9. Diskussion
  10. Slutsatser
  11. Rekommendationer
  12. Lärdomar

Bakgrund

Förklara varför man gör den här undersökningen, eller användningstestet. Har tjänsten utvärderats tidigare? Hur passar den in med övriga pågående projekt? I vilken fas ligger projektet som undersökningen ingår i?

Tjänstens värde för organisationen och målgruppen

Här anger du skälet till att tjänsten finns och utvecklas. Det hjälper alla, även de som inte är välbekanta med tjänsten, att värdera vilken roll den spelar i organisationens utbud.

Syfte och frågeställningar

Vad är det vi vill lära oss? Varför är det viktigt att undersökningen görs? Skriv en tydlig frågeställning som vi kan återkomma till senare för att avgöra om den blivit besvarad.

Deltagare

Hur har deltagarna i undersökningen valts ut? Vilka målgrupper eller användarprofiler har de? Vilka typiska behov och förmågor har de? Det bör framgå varför de är lämpliga att ge svar på frågeställningen.

Metod

Vilken metod, eller metoder, har man valt för undersökningen? Har undersökningen begränsats av tid och kostnader? Hur har man planerat för att tillvägagångssättet ska fortlöpa så smidigt som möjligt (här är det till exempel lämpligt att nämna att man testat sin test).

Risker och begränsningar

Givet metoden eller andra faktorer, vilka risker och begränsningar har man identifierat? Finns det annat som kan påverka hur människor svarar eller agerar under det att undersökningen pågår? Har deltagarna tillräcklig erfarenhet för att vara representativa?

Vad som inte utvärderats

Den här sektionen kan vara viktig eftersom det ofta finns antaganden hos olika intressenter och läsare av rapporten som antar att man också utvärderar andra aspekter av samma gränssnitt. Därför är det viktigt att vara oerhört tydlig med vad som inte utvärderats. Ibland utvärderar man innehåll men inte grafik till exempel.

Observationer/Diskussion

Här samlar vi skärmdumpar, bilder, citat, diagram och annat som har lett till viktiga insikter under studiens gång och i analysarbetet. För att underlätta för läsaren är det viktigt att gruppera olika typer av insikter så att de blir lättare att prata om. Grupperingen kan ske på olika sätt, som "känslor", "grafik", "ordval", "hinder" . Det här är oftast unikt för studien.

Slutsatser

Här blir nu utmaningen att uttrycka slutsatser på ett sätt så att de ger vägledning för att besvara frågeställningen, eller i alla fall komma närmare ett svar till frågeställningen. Försök hålla slutsatserna till 2-3 övergripande punkter (eventuellt med underrubriker som ger exempel på den övergripande slutsatsen).

Rekommendationer

Vad kan/bör vi göra inom ramen för utveckling? Vad behöver vi undersöka vidare? Vad kan vi avfärda/ta bort? Nu börjar vi närma oss en aktivitetslista som lämnas till en projektgrupp eller ett team som tillsammans med alla övriga krav får bedöma var och hur de eventuella åtgärderna passar in. Ibland har vi förstått att något inte funkar men har inte en lösning. Ett team kommer då till exempel behöva göra fler intervjuer för att förstå problembilden bättre, skapa nya idéer och skisser som sedan testas igen.

Lärdomar

Lärdomar kan handla om alla typer av insikter relaterade till undersökningen som inte har med frågeställningen att göra. Det kan alltså handla om saker kring genomförande av undersökningen, vilken information som deltagarna behövde, eller sådant som skulle kunna förbättra tjänsten men som man egentligen inte höll på att undersöka utan "snubblade" över. De här lärdomarna behöver dokumenteras så att man hela tiden kan lära sig av varandra och förbättra sitt arbetssätt.

Välja format

Tänk på läsaren och hur informationen ska delas. Ibland vill mottagarna ha ett word-dokument och ibland är PowerPoint det format som man föredrar. Var beredd på bägge alternativen. Kanske en webbsida med en kort sammanfattning är relevant också. I bästa fall klarar man av att göra en film som berättar det viktigaste.

Se till att ni är överens om formatet för rapporten tidigt så att ni når dess målgrupp på bästa sätt.

I sin enklaste form handlar nu jobbet om att

  • Rekommendera förbättringar
  • Implementera rekommendationerna
  • Testa igen för att bedöma hur väl förändringarna fungerade