Publicerad 24 april 2024

11 april 2024

Sammanfattning av åtgärder och bevakningspunkter från beredningsgruppens möte 2024-04-11. Vill ni ta del av presentationerna från mötet kontakta SFTI via kontaktformuläret längst ned på denna sida.

Digitalt vi Teams, kl. 09.30-11.00.

1. Inledning

Ordföranden, Camilla Eklund, inledde och hälsade alla välkomna till dagens beredningsgruppsmöte.

2. Dagordning med mera

Förslaget till dagordning godkändes. Jessika Landen utsågs att justera protokollet.

3. Protokoll från föregående möte

Protokollet från föregående möte, den 19 okt 2023, godkändes.

4. Nya deltagare i SFTI:s beredningsgrupp

Nya deltagande organisationer och deltagare i SFTI:s beredningsgrupp presenterade sig. Nya organisationer sedan förra beredningsgruppen var GS1, Umeå kommun, VGR och Lyreco.

5. Arbetsgrupp Peppol BIS e-handel

Thomas Pettersson informerade om SFTI:s arbetsgrupp Peppol BIS e-handel och tog upp aktuella frågor från gruppens senaste möte den 14 mars 2024. Gruppen är en referensgrupp till SFTI:s tekniska kansli (se presentation).

6. Utmaning med referenser i Peppol BIS Billing

Thomas informerade om utmaningen med referenser vid Peppol BIS Billing. Kunden önskar vissa referenser i faktura tex beställarreferens, faktura objekt mm. vilket inte leverantören alltid har i sina system. Leverantörens system kan också benämna referenserna olika vilket kan leda till att mappningen blir fel.

SFTI har skickat ut en enkät till flera leverantörer av system om vilka referenser som finns och vad de har för benämning. Eventuellt kommer en guide att tas fram av SFTI som stöd för användning av referenser i fakturan.

Thomas och Camilla Eklund uppmanade fler att skicka in svar på enkäten till tekniska kansliet.

7. SFTI:s cellstrukturerade mall för katalog

Martin Forsberg informerade om att den nya lösningen för SFTI:s cellstrukturerade mall för katalog nu är klar och kommer att publiceras på sfti.se inom kort. Den nya lösningen togs fram för att komma ifrån problemet med att makron i Excel inte tillåts i alla användares IT-miljöer.

Den nya lösningen, som finns tillgänglig via SFTI:s github, bygger på öppen källkodsscript och transformerar Excel-mallen till XML (se presentation). Mallen kommer även finnas tillgänglig via SFTI:s verifieringstjänst på sfti.se.

8. Peppol release

Oscar Glanzmann presenterade de föreslagna ändringarna i Peppols majrelease (se presentation). Några av de förslagna ändringarna kommer från SFTI. Avslutningsvis meddelade han att det kommer tillkomma några ytterligare ändringar från EN (CEN).

9. Utredning UNSPSC koder

Eva Wärnå informerade om att SFTI startat en utredning om användningen av UNSPSC koder vilken hon håller i. Hon kommer utreda om det finns behov av en ny översättning till svenska av de över 80 000 koderna. Utredningen väntas vara klar efter sommaren.

10. Status, nya kodlistor

Thomas informerade om projektet, nya kodlistor (se presentation). En översyn av SFTI:s rekommenderade kodlistor kommer göras i projektet och förslag på nya listor kommer presenteras för beredningsgruppen.

Fråga ställdes om koderna är på engelska och att det då kommer behövas en översättning? Thomas svarade att koderna som är aktuella finns hos GS1 Sverige och är redan översatta till svenska.

11. SFTI ESAP6

Martin presenterade punkten SFTI ESAP6. Han gick igenom bakgrunden till standarden ESAP6 vilken togs fram av GS1 som förvaltade den i samråd med SFTI. Sedan 2016 har inga ändringar gjorts och GS1 har inte längre någon aktiv förvaltning.

SFTI ESAP6 vilken fortfarande är en rekommenderad SFTI-standard men som sedan länge inte rekommenderas för nya implementeringar eller nya upphandlingar av SFTI. Situationen är problematisk.

– Vi har en ”rekommendation” som vi inte i praktiken
rekommenderar.
– Att aktivera förvaltningen igen är ett omfattande arbete.
– Ska SFTI av-rekommendera ESAP6?

Gruppen diskuterade en av-rekommendation av ESAP6 som SFTI standard, det som lyftes var att det behövs tillräcklig lång tid för övergång, 18 månader nämndes, detta då meddelandestandarden fortfarande är dominerande i flera branscher bl.a. inom läkemedel. Martin lyfte att även om SFTI avrekommenderar standarden kommer den kunna fortsätta att användas. Han meddelade att det som händer i praktiken är att specifikationen kommer flyttas över till SFTI:s avförda meddelande på sfti.se och att ingen support kommer ges av SFTI tekniska kansliet av standaren.

Gruppen diskuterade att det behövs ett slutdatum för standarden och beslut togs att föreslå till SFTI styrgrupp att av-rekommendera ESAP6 som rekommendation från halvårsskiftet 2025.

12. Info från SFTI:s huvudmän

Digg, Anderz Peterson presenterade de senaste siffrorna över e-faktura i Sverige, status gällande ViDA och obligatorisk e-faktura, där beslut kan komma under maj månad från EU. Han informerade även om att Digg under våren haft kontakter med regeringskansliet om åtgärder kring ökad styrning för ökad e-handel och att det eventuellt kan komma nya uppdrag eller ökad styrning från dem (se presentation).

13. Övriga frågor

Inga övriga frågor.

14. Mötet avslutas

Camilla tackade deltagarna för deras medverkan och meddelade datumet för nästa beredningsgruppsmöte den 17 okt, 2024 (digitalt).

Camilla Eklund
Ordförande

Maria Larsson
Sekreterare

Justeras:
Jessika Landén

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.