Ändrad organisation som också innebär ändrad arbetstidsreglering

Centrala parter uppmuntrar att avtal tecknas i syfte att nå en mer ändamålsenlig organisation, där lärares arbetsmiljö förbättras, balans mellan uppdrag och förutsättningar uppnås och att lärare ges erforderliga förutsättningar för att fullfölja det uppdrag som läraren ansvarar för. Men, det förutsätter att ni genomfört följande:

  • bedrivit ett arbete så som beskrivs i bilaga 6 och
  • identifierat behov av alternativ arbetstidsreglering eller kompletteringar till bilaga M eller AB § 13

Om ni gjort ovanstående och behöver fortsätta dialogen om avvikelser eller kompletteringar till gällande avtalsvillkor tar ni kontakt med förhandlingsansvarige i er organisation. Olika organisationer kan beroende på delegationsordning med mera ha olika mandat och rutiner för processen att teckna lokalt avtal.

Komplement eller avvikelser från bilaga M

För de verksamheter som har till sin huvuduppgift att bedriva undervisning förlagd till läsår, och därför tillämpar bilaga M, kan lokalt kollektivavtal tecknas som komplement eller avvikelse från arbetstidsreglering i bilaga M exempelvis om:

  • Annat förhållande mellan reglerad arbetstid och förtroendearbetstid
  • Annat antal A-dagar
  • Semesteranställning enligt Allmänna bestämmelser (AB) där punkterna 5 och 15 i bilaga M fortfarande gäller.
  • Principer för dimensionering av uppdraget, såsom tid för planering och uppföljning.

Komplement eller avvikelser från AB § 13

För verksamheter som tillämpar AB kan lokalt kollektivavtal om komplement eller avvikelse från arbetstidsreglering i gällande AB § 13 exempelvis tecknas om:

  • Förtroendearbetstid eller flextid
  • Årsarbetstid
  • Principer för dimensionering av uppdraget, såsom tid för planering och uppföljning.

Lokala avtals giltighet

Lokala kollektivavtal som tecknas enligt bilaga 6 kan sägas upp tidigast efter tre verksamhetsår om inte lokala parter kommer överens om annat.

Redan gällande lokala kollektivavtal, som ingåtts med stöd av bilaga 6 till HÖK 18 eller tidigare HÖK, har fortsatt giltighet.

Ta kontakt med förhandlingsansvarig hos er arbetsgivare respektive de lokala fackliga organisationerna för att få stöd i den fortsatta processen och förhandling av ett lokalt kollektivavtal.