Publicerad 12 december 2024

Läges- och behovsanalyser stöd till kommuner

SKR och Socialstyrelsen har tagit fram ett stödpaket till kommuner att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. Paketet ger dig stöd att analysera nuläge och behov i din kommun, och föra dialog tillsammans med andra kommuner i ditt län.

Startskott för arbetet framåt

Läges- och behovsanalyserna är ett verktyg för din kommun att få koll på ert nuläge. Men de kan också ge en bild av behoven i länen och hela landet, och en möjlighet för kommuner att lära av varandra. Vad gör vi redan idag, och vad behöver vi utveckla? Det blir ett viktigt startskott för arbetet framåt.

I filmen berättar SKR:s projektledare Maria Högkvist om syftet med läges- och behovsanalyserna och innehållet i stödpaketet. Längd: 7.45 minuter.

Marias presentation om läges- och behovsanalyser (PDF) Pdf, 510 kB.

Stödpaketet innehåller stöd för

1. Länsdialoger

  • Stöd till RSS och kommuner att genomföra länsdialog
  • Stöd till kommuner att förbereda inför dialogen

2. Lokal analys

  • Arbetssätt och verksamhet: Skatta läget – ett digitalt verktyg från SKR
  • Målgrupper och behov av insatser: Kommundata från Socialstyrelsen
  • Läge och behov samlat: Analysstöd från Socialstyrelsen

Statsbidrag för läges- och behovsanalyser

Varje kommun har kunnat ansöka om statsbidrag om 650 000 kronor år 2024 för att genomföra läges- och behovsanalyser. Medlen fördelades av Socialstyrelsen. Sista ansökningsdag var 1 augusti.

Statsbidrag för att stödja kommunerna i införandet av en ny socialtjänstlag, Socialstyrelsen

Rapportering till Socialstyrelsen 2025

23 januari – 11 mars 2025 samlar Socialstyrelsen in kommunernas övergripande lägesbilder, det vill säga kommunernas slutsatser om läge och behov. Rapporteringen sker genom en enkät i en ny modul i Öppna jämförelser.

När du rapporterar kan du utgå från Socialstyrelsens analysstöd för att väga samman den lokala analys du gjort med SKR:s verktyg ”Skatta läget” och Socialstyrelsens kommundata. Du kan även väga in egen data och uppföljning samt insikter från länsdialogen.

Socialstyrelsen ska rapportera en samlad analys av kommunernas lägesbilder till regeringen 30 september 2025.

Så hänger de olika delarna ihop

Grafik som visar vilka delar som kan vägas samman med Analysstödet. Delarna är länsdialog, Skatta läget, kommundata samt egen data och uppföljning.Förstora bilden

Klicka på bilden för att göra den större.

Frågor och svar om läges- och behovsanalyser

  • När i tid ska vi göra de olika delarna?

    Länsdialog

    Länsdialogerna sker vid olika tillfällen i olika län beroende på hur er RSS har lagt upp det tillsammans med er kommuner. Men alla länsdialoger ska vara genomförda sista februari 2025.

    Lokala analys

    Den lokala analysen är ett pågående arbete som behöver ske över tid. I stödpaketet finns olika material som du kan använda.

    Skatta läget kan göras antingen före eller efter länsdialogen. Sista dag att fylla i SKR:s digitala verktyg Skatta läget är den sista februari 2025. SKR rekommenderar att du gör skattningen innan du rapporterar till Socialstyrelsen.

    Socialstyrelsens kommundata och analysstöd kan du använda från och med 1 oktober.

    Rapportera lägesbild

    Socialstyrelsens insamling av lägesbilder pågår 23 januari – 11 mars 2025.

  • Hur mycket tid ska jag avsätta för varje del?

    Här är en ungefärlig tidsuppskattning:

    • Förberedelse för länsdialog: 3 timmar
    • Delta på länsdialog: Heldag
    • Skatta läget: 5 timmar per verksamhetsområde (SKR:s stöd innehåller instruktioner och filmer inför skattningen i verktyget, samt dialogfrågor att diskutera resultat). I Skatta läget ingår sju verksamhetsområden.
  • Är detta obligatoriskt för kommunerna?

    Det enda som är obligatoriskt är en ekonomisk redovisning av statsbidraget till Socialstyrelsen.

    Det är frivilligt för kommunerna att vara med i länsdialogen och att göra lokala analyser. Kommunerna väljer själva om de vill använda stödet och vilka delar. Men med hjälp av stödpaketet kan du förbereda inför Socialstyrelsens insamling. Arbetet med läges-och behovsanalyserna är också ett viktigt avstamp för omställningen och utveckling av verksamheten.

  • Hur har stödpaketet tagits fram?

    SKR och Socialstyrelsen har tagit stödet för läges- och behovsanalyser i dialog med kommuner och de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) .

    Bakgrunden är att SKR har kommit överens med regeringen om att stödja kommunerna att göra läges- och behovsanalyser länsvis. Arbetet sker inom ramen för en överenskommelse med regeringen 2024. Samtidigt har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att stödja kommuners läges- och behovsanalyser och rapportera en samlad lägesbild hösten 2025.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Maria Högkvist
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.