Publicerad 10 oktober 2023

Kvalitetsregister NY

Det finns drygt 100 nationella kvalitetsregister för olika diagnoser. Där registreras uppgifter om patienters diagnoser eller problem, insatta åtgärder och resultat inom hälso- och sjukvården.

De nationella kvalitetsregistren gör det möjligt att följa upp alla patienter i landet. Det är också möjligt att följa upp hur enskilda regioner, sjukhus eller kliniker bedriver sin vård.

Kvalitetsregister en del av systemet för kunskapsstyrning

De nationella kvalitetsregistren ingår i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.

Samtliga Nationella Kvalitetsregister är knutna till minst ett Nationellt programområde (NPO). De nationella programområdena inom systemet för kunskapsstyrning använder de nationella kvalitetsregistren för att

Samverkan ger utveckling

Programområdena ska bidra i utvecklingen av kvalitetsregister, och registerstyrgrupperna i respektive kvalitetsregister ska bidra i utvecklingen av kunskapsläget.

Nationell samverkansgrupp data och analys

I systemet för kunskapsstyrning finns nationella samverkansgrupper (NSG). En av dessa är den nationella samverkansgruppen för data och analys som bildades våren 2022. Den fokuserar på uppföljning, analys och kvalitetsregister. Tidigare låg det uppdraget på de två samverkansgrupperna för nationella kvalitetsregister och uppföljning och analys. Nationella kvalitetsregister var alltså en egen samverkansgrupp, och nu ingår den i samverkansgruppen för data och analys.

Finansiering

De nationella kvalitetsregistren finansieras genom en årlig överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Regioner och staten. Alla register lämnar årligen flera rapporter om sin verksamhet.

Andra register

Det finns, utöver de nationella kvalitetsregistren, ett stort antal lokala och regionala kvalitetsregister. De finansieras inte med medel från överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och staten.

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.