Publicerad 6 maj 2024

Om Nationella kvalitetsregister

Det finns nästan 100 nationella kvalitetsregister i Sverige. När vårdpersonal registrerar data om patienters sjukdomar, diagnoser och behandlingar i patientjournaler, kan dessa uppgifter kan överföras till nationella kvalitetsregister. I och med detta samlas data om patienter med samma sjukdomsbild på ett och samma ställe.

Data i kvalitetsregistren kan användas i analys- och förbättringsarbete. Det är också möjligt att följa upp hur enskilda regioner, sjukhus eller kliniker bedriver sin vård.

Alla register (länk)

Vision

Nationella kvalitetsregister ska:

  • Bidra till att rädda liv och uppnå jämlik hälsa
  • Användas aktivt för uppföljning, lärande, kvalitetsutveckling, förbättring, forskning samt ledning

Insatsområden

Aktuella insatsområden inom Nationella kvalitetsregister hittar du här:

Nationell samverkansgrupp data och analys

Finansiering

Arbetet med Nationella kvalitetsregister finansieras genom en så kallad överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Överenskommelsen förhandlas årligen.

Utöver de nationella kvalitetsregistren finns ett antal lokala och regionala kvalitetsregister. De finansieras inte genom överenskommelsen.

Finansiering av Nationella kvalitetsregister

Överenskommelse 2024

Överenskommelsen omfattar totalt 168 miljoner kronor, där regionerna bidrar med 100 miljoner kronor och staten med 68 miljoner kronor. Medlen ska användas till grundanslag för Nationella kvalitetsregister, sex registercentrumorganisationer, den nationella stödfunktionen samt övergripande nationella aktiveter. Överenskommelsen för Nationella kvalitetsregister ingår i den övergripande överenskommelsen God och nära vård 2024.

Inriktning och syfte

I enlighet med årets överenskommelse ska kvalitetsregistrens huvudmän och staten verka för att förändra och vidareutveckla systemet för Nationella kvalitetsregister så att fastställd inriktning och syfte uppnås.

Parterna är överens om att under 2024 fortsätta förvalta kvalitetsregistersystemet och genomföra projekt inom bland annat informationsförsörjning. Parterna ska verka för att i högre utsträckning uppnå förbättrade förutsättningar för registerbaserat förbättringsarbete, samordning av forsknings- och infrastrukturfrågor samt industrisamverkan.

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner om en god och nära vård 2024, på skr.se

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.