- Startsida
- Kompetensförsörjning skola
- Arbetsmiljö
- Organisatorisk och social arbetsmiljö
Organisatorisk och social arbetsmiljö
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön handlar om enskildas mående och mellanmänskliga relationer. Stress, högt arbetstempo och dåliga möjligheter till att delta och påverka är exempel på risker.
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön består av många delar. Det handlar bland annat om mängden arbetsuppgifter, arbetstempo, relationer till såväl barn/elever, vårdnadshavare som till kollegor och ledning, risk för hot och våld med mera.
Suntarbetsliv har tagit fram ett digitalt material där enskilda kan uppskatta sin egen stressnivå och om det kan finnas anledning att söka stöd.
Stödmaterial
-
Testa din stressnivå
Suntarbetsliv har tagit fram ett digitalt material där enskilda kan uppskatta sin egen stressnivå och om det kan finnas anledning att söka stöd.
-
OSA-kollen
OSA-kollen ökar kunskapen om OSA och deras tillämpning samt ger verktyg för dialog om tre områden: arbetstidens förläggning, arbetsbelastning, kränkande särbehandling.
-
OSA-utbildningen
OSA-utbildningen ger en fördjupning inom området organisatorisk och social arbetsmiljö.
-
OSA-kompassen
OSA-kompassen ger en tydlig översikt och förståelse för Arbetsmiljöverkets föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
Skol-OSA
SKR, Sobona och Sveriges Lärare har tagit fram ett partsgemensamt stöd för att underlätta arbetsmiljöarbetet i skolan.
-
Vägen till väggen
Uppdrag Psykisk Hälsa (en överenskommelse mellan regeringen och SKR) har tagit fram ett verktyg som stöd och inspiration för medarbetare, chefer och fackligt förtroendevalda att motverka skadlig stress.
-
Hot på jobbet
Brottsförebyggandet rådet (Brå) har tillsammans med ett statligt partsråd utvecklat en webbplats och en handbok för att motverka hot och våld på jobbet.
-
Stressdialogen
Stressdialogen är ett verktyg för arbetsgrupper. Stressdialogen ska göra det lättare att prata om och minska stressen på jobbet. Syftet är att öka den gemensamma kunskapen, minska på skam och skuld, och göra det lättare att be om hjälp