Publicerad 29 november 2022

Bild för delning i sociala kanaler

Riktlinjer och lathundar för att lägga till bild som används vid delning av sidor i sociala kanaler.

Länkar på Facebook och i andra sociala kanaler visas med bilder från den sida som länken går till. För att det ska bli rätt bild kan du lägga till en särskild "delningsbild" på sidan eller artikeln. Samma bild kommer också att användas av Microsoft Teams när du delar länkar där.

Om bilder vid delning av länkar

 • Bilden som ska användas ska vara 1200 x 630 px stor för att bilden inte ska bli beskuren. Det finns ett färdigt nedladdningsformat i bildbanken, Delningsbild sociala medier.
 • Plattformen där du delar länken (till exempel Facebook) letar efter bilder på sidan i följande ordning:
  1. Särskild delningsbild, metadata på sidan.
  2. Annan bild i sidan/artikeln.
  3. Generell bild för webbplatsen, metadata som ärvs.

Om delningsplattformen hittar en särskild delningsbild visas alltså den när du delar en länk, annars letar plattformen vidare enligt prioriteringsordningen. Den generella bilden (sist i prioriteringsordningen) är samma för webbplatsens alla sidor och artiklar och går inte att ändra.

Generell bild för webbplatsen

Varje webbplats i SKR:s portal kan ha en egen generell delningsbild, som standard är det SKR:s logotyp. Kontakta webbredaktionen@skr.se om du vill ha en särskild generell delningsbild för en webbplats.

Delningsbilder på skribenter på blogginlägg

Det finns färdiga delningsbilder för skribenter på SKR:s bloggar. Du hittar dem i Sitevisions bildarkiv: Bildarkiv > SKR > Delningsbilder.

Gör så här (kräver minst behörighet Webbredaktör)

 1. Högerklicka på sidan som ska ha en särskild delningsbild.
 2. Välj Egenskaper > Metadata.
 3. Leta upp metadatafältet Redaktionellt > Delningsbild.
 4. Klicka på länkikonen för att välja bild att länka till.
 5. Välj "Bild" som länktyp.
 6. Markera "Bilder på sidan" och klicka på "Ladda upp".
 7. Bläddra fram till bilden du vill använda.
 8. Ladda upp bilden och tryck OK.

Observera att sidan måste publiceras innan ändringen slår igenom.

Illustrationer

Metadatafältet "Delningsbild"

Välj länktyp "Bild"

Ladda upp bilden till sidan

Tänk på

När delningsplattformen väl hämtat bilden till sidan, så kommer inte bilden som visas på plattformen att ändras om du ändrar i den ursprungliga sidan eller artikeln. Du måste uppdatera sidan på delningsplattformen.

Det finns verktyg i respektive plattform som hjälper dig att uppdatera din sida och vilken bild som ska visas. Nedan finns länkar till verktyg för de vanligaste sociala kanalerna som SKR använder.

Verktyg för att uppdatera delningsplattformens inlästa bild

Facebook

Facebook har ett verktyg som hämtar ditt inlägg på nytt och rätt bild visas i förhandsgranskningen. Du måste logga in på ett Facebook-konto för att använda verktyget.

Sharing debugger, Facebook

Twitter

Twitter har ett verktyg som hämtar ditt inlägg på nytt och rätt bild visas i förhandsgranskningen. Du måste logga in på ett Twitter-konto för att använda verktyget.

Card Validator, Twitter

LinkedIn

LinkedIn har ett verktyg som hämtar ditt inlägg på nytt och rätt bild visas i förhandsgranskningen. Du måste logga in på ett LinkedIn-konto för att använda verktyget.

Post Inspector, LinkedIn