Publicerad 26 april 2024

Riktlinjer för SKR:s webbkommunikation

Skr.se är navet i SKR:s webbkommunikation. Riktlinjerna beskriver hur skr.se måste utformas, vad den ska innehålla och hur SKR måste jobba med webbplatsen för att den ska stötta medlemmarna på bästa sätt.

Vision och mission

Skr.se hjälper kommuner och regioner att skapa världens mest innovativa och omtänksamma välfärd. Medlemsnyttan definierar vad webbplatsen ska vara och vad den ska innehålla. Det går snabbt och enkelt att hitta och göra det som efterfrågas.

Syfte

Webbplatsen riktar sig primärt till tjänstepersoner, ledare och verksamhetsansvariga i kommuner och regioner. Sekundär målgrupp är förtroendevalda och deras närmaste medarbetare.

Huvuduppgifterna för skr.se är att:

  • Hjälpa medlemmarna att lösa sina arbetsuppgifter
  • Uppmärksamma frågor som är viktiga för kommuner och regioner

Det sker genom att webbplatsen utformas utifrån medlemmarnas behov och innehåller sådant som medlemmarna efterfrågar.

Principer

1. Innehållet ska skapa nytta för medlemmarna

Det finns inget egenvärde i att använda en webbplats för kommunikation. Det är medlemmarnas behov som avgör vad som ska finnas på skr.se. Om en sida inte skapar konkret nytta så hör den inte hemma där.

2. Det som är viktigast ska vara enklast att hitta och göra

Medlemmarna använder skr.se för att snabbt få hjälp att lösa en uppgift. Det som är viktigt för många behöver därför vara enkelt att hitta. Innehåll som färre efterfrågar ska vara möjligt att hitta, men kanske inte lika enkelt.

3. Ingen ska behöva veta hur SKR är organiserat

Medlemmar som besöker skr.se har en fråga som webbplatsen förväntas kunna besvara. Vem som ansvarar för vilken fråga är oftast ointressant, så länge svaret går att hitta och skapar nytta.

4. Innehållet ska vara optimerat utifrån målgruppen

Webbplatsen är inte till för alla och alla behöver inte kunna ta till sig allt som publiceras där. Däremot behöver varje sida utformas så att den som sidan riktar sig till enkelt kan förstå och använda innehållet.

5. Webbplatsen ska inte vara ett arkiv

Innehållet på skr.se behöver alltid vara aktuellt och relevant. Webbplatsen ska inte användas för att lagra information som ”måste finnas någonstans”, utan ska innehålla sådant som aktivt efterfrågas av medlemmarna.

6. Webbplatsen ska följa standarder och riktlinjer

För att skr.se ska vara så användbar som möjligt måste den uppfylla allmänt vedertagna krav på tillgänglighet, användbarhet och begriplighet. Arbetet med webbplatsen ska ske i enlighet med SKR:s webbhandbok.

Färdplan från 2024 och framåt

Från medlemmarna i fokus till medlemmarnas fokus

2014 – 2023

Webbplatsen präglas av ett inifrån och ut-perspektiv; det som SKR anser vara viktigt för medlemmarna avgör i stor utsträckning vilket innehåll som publiceras. Det är sällan tydligt vem som är målgrupp för en sida och varför sidan finns. Det gör att 90% av webbplatsens sidor sällan eller aldrig får några besök.

2024 –

Medlemmarnas egna behov styr vilket innehåll som finns på skr.se och bara det som efterfrågas blir publicerat. Antalet sidor är avsevärt lägre än idag och sidorna utformas alltid efter vilka uppgifter som ska lösas och vilka som har nytta av sidorna. Webbplatsens struktur, innehåll och utseende präglas av ett utifrån och in-perspektiv.

Från snack till verkstad

2014 – 2023

Allt innehåll på skr.se behandlas som lika viktigt och webborganisationen lägger ungefär lika mycket tid på små frågor som på stora. Medlemmarna efterfrågar innehåll som skapar konkret nytta för dem, men många sidor är av typen ”bra att känna till” och saknar ett tydligt syfte, eller leder till andra sidor av samma sort. Det gör webbplatsen onödigt svår att hitta rätt på.

2024 –

Arbetet med skr.se prioriteras utifrån det som medlemmarna själva tycker är viktigast. Webbplatsen erbjuder självservice, vägledning och användbara fakta om välfärden och dess olika verksamheter. Sidorna är färre och det framgår tydligt vilket syfte varje sida har. Webbplatsen är snabb och enkel att använda.

Från så har vi alltid gjort till så har vi aldrig gjort

2014 – 2023

Webbplatsen har varit i stort sett oförändrad sedan 2014. Funktionaliteten har byggts på under åren, men innehåll och utseende har inte hängt med i utvecklingen. Webbarbetet utförs på ungefär samma sätt nu som då, samtidigt som mängden innehåll har växt utan ökade resurser. Det gör att utrymmet för att jobba innovativt och framåtlutat med skr.se är litet.

2024 –

Webbarbetet prioriteras utifrån medlemsnytta. Nytt innehåll och nya funktioner testas och förbättras i dialog med besökarna. Befintliga lösningar utvärderas regelbundet och innovationer provas på ett strukturerat sätt. Sidor som inte längre efterfrågas tas kontinuerligt bort. Webbplatsen är attraktiv, inbjudande och modern.

Läs vidare