Publicerad 20 september 2022

Vilka olika slags mobilappar finns det?

Det finns tre varianter av mobilappar:

  • Native
  • Webb
  • Hybrid

Native

Native-appar är sådana som kan laddas ner från app-marknadsplatser. De är skapade unikt för olika mobila plattformar, till exempel iOS eller Android. Native-appar utnyttjar inbyggda funktioner i mobiltelefonen, såsom kamera, GPS och notifikationer. Dessa appar tillåter också användning av gester med fingrar[GU1] . Native-appar har dessutom en hög tillgänglighet genom att de kan utnyttja inbyggda inställningar som användaren konfigurerar, till exempel större textstorlek, kontrast och dark mode (mörkerläge). Användaren behöver inte göra separata inställningar för varje mobilapp.

Webb

En webb-app är inte en riktig applikation utan en hemsida[GU2] . De skapas ofta för att se och kännas som en native-app. Webb-appen används genom att användaren navigerar till en webbadress i mobiltelefonens eller surfplattans webbläsare. Därefter installerar användaren webb-appen genom att skapa ett bokmärke på hemskärmen. Även webb-appar kan använda sig av den mobila enhetens inbyggda funktioner, såsom kamera och GPS, genom API:er, men i begränsad omfattning. (API är ett slags protokoll som används för att program, system och applikationer på ett enkelt sätt ska kunna prata med varandra, en slags tolk som kommunikationen går genom. Man kan beskriva ett API som ett strukturerat sätt att överföra data från ett ställe till ett annat.) Webb-appar kan inte använda sig av notifikationer eller avancerade gester.

Hybrid

Hybrid-appar är en blandning av native-app och webb-app. Hybrid-appar laddas ner från app-marknadsplatser och kan använda sig av mobiltelefonens eller den bärbara surfplattans inbyggda funktioner. Hybrid-appar har precis om webb-appar en webbläsare, men inbyggd i själva appen. Hybrid-appar använder sig av korsplattformutveckling genom att återanvända html-komponenter över olika operativsystem, såsom Windows, iOS och Android. Det är vanligt att verksamheter skapar hybrid-appar som omslag till existerande hemsidor för att få in den på app-marknadsplatser utan att använda mycket resurser.

Vilka styrkor och svagheter finns det hos de olika varianterna?

Vid utveckling eller inköp av mobilapp bör man känna till de olika app-varianternas styrkor och svagheter med utgångspunkt från målgrupp och syfte. Följande frågor bör besvaras:

Vilka funktioner kommer appen behöva använda sig av?

  • Hur snabbt behöver appen publiceras?
  • Ska den fungera off-line?
  • Hur snabb ska appen vara?
  • Hur kunniga är användarna?
  • Vilka resurser har vi för att skapa och underhålla tjänsten?
  • Hur viktig är användarupplevelsen?

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.