Publicerad 2 februari 2024

Aktivitet och rörelse med digital teknik

Digital teknik kan ge stimulans till aktivitet, både för individ och i gemenskap med andra. Många kommuner använder digital teknik som stimulerar äldre och personer med funktionsnedsättningar till ökad aktivitet, rörelse och träning.

Här följer några exempel på digitala lösningar som skapar aktivitet och rörelse.

Virtuell verklighet

Interaktiva filmer kan främja rörelse och aktivitet, skapa ett initiativ och en motivation. VR-teknik har visat sig även stimulera talförmåga kopplat till stimulans. Dessutom går det att koppla tekniken till en gaming-dator för att använda VR-teknik till olika dataspel.

Interaktiva skärmar/spel

Interaktiva skärmar/spel ger möjlighet att projicera vald aktivitet på bord eller golv för varierad rörelseträning för hela kroppen. Aktiviteten skapar ett lugn och samspel mellan deltagarna och är bra för att träna exempelvis kognitiva förmågor och finmotorik.

Terapidjur

Terapidjuren har en rogivande effekt. När man interagerar med djuret så svarar den med att olika stimulans som exempelvis kurra och jama. Den används bland annat nattetid för att ge en lugnande effekt och bättre sömn men även som stimulans genom att småprata med djuret.

Tidshjälpmedel

Användandet av tidshjälpmedel ger struktur och ett tydliggörande för personer med kognitiva nedsättningar. Att få en tydlighet kopplad till dag och tid och aktivitet ökar självständighet, trygghet och delaktighet. Finns både som förskrivningsbara produkter och appar.

Musikkudde/ Musikväst

Musikkudde ger sensorisk stimulering. Kudden ger ett lugnande komplement för att få ro och känna trygghet vid förflyttning med lyft, där oro försvårar förflyttningen för både brukare och personal.

Med musikväst skapas musikupplevelsen av användaren. Det är genom rörelse som musiken spelas. Vid stillhet slutar musiken att spela.

Vilstolar

Vilstolar gungar och ger stimulans och musik. Det går att använda tyngdtäcke eller musikkudde som ett komplement för att komma till ro.

Appar för matlagning

Det finns appar för matlagning som är riktad för äldre, deras anhöriga och för personal. Målet är att äldre som har en förvärvad eller åldersrelaterad funktionsnedsättning och som bor kvar hemma ska få en ökad matlust och matglädje. Apparna ger stöd genom instruktioner steg-för-steg, med bilder, talstöd och även filmsekvenser för inspiration att planera och laga sin mat självständigt.

Informationsansvarig

  • Eva Sahlén
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.