Du behövs inom äldreomsorgen

Funderar du på att byta jobb? Att arbeta i äldreomsorgen är varierande och meningsfullt. Det finns många yrkesroller och utvecklingsvägar.

Jobba inom äldreomsorgen

Äldreomsorgen är en framtidsbransch i snabb förändring, med gott om jobb och stort behov av personal med olika kompetenser. Här finns jobb för dig som

  • inte vill sitta på ett kontor och som gillar när den ena dagen inte är den andra lik
  • vill ge stöd till äldre personer som vill fortsätta leva livet
  • vill vara med på en utvecklingsresa och bidra till äldreomsorgen 2.0

Jag har jobbat i sju år och blir bara mer och mer nyfiken. Vilka andra jobb ger dig möjlighet till den här ständiga utvecklingen? Inte om du står i butik.

Nadja Karademir, biträdande enhetschef i Sundbybergs stad och Årets inspiratör 2018

Det finns olika typer av äldreomsorg: hemtjänst, hemsjukvård, särskilda boenden och annat stöd från kommunen. Arbetsuppgifterna kan innebära såväl stöd och omvårdnad, som avancerad sjukvård. Teamarbetet mellan olika kompetenser lyfts ofta fram som stimulerande. Dessutom finns jobben över hela landet.

  • Vad kan jag jobba som?

    Det vanligaste yrkena inom äldreomsorgen är vårdbiträde och undersköterska. Men det finns en mängd olika yrkesroller som kräver olika kompetenser. Här är några exempel:

    • vårdbiträde
    • undersköterska och undersköterska med specialistinriktning
    • sjuksköterska och sjuksköterska med specialistinriktning
    • fysioterapeut
    • arbetsterapeut
    • aktiveringspedagog
    • äldrekonsult
    • hälsopedagog
    • fritidspedagog
  • Hur mycket tjänar jag?

    Det beror såklart på yrke, erfarenhet, vilken verksamhet du jobbar i och var i landet du bor. Här kommer några exempel: Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) är medellönen för ett vårdbiträde i Sverige 26 400 kronor per månaden. Motsvarande siffra för en undersköterska är 30 300 kronor per månad och för en grundutbildad sjuksköterska 39 500 kronor per månad.

  • Vilka anställningsvillkor får jag?

    Jämfört med många andra branscher har äldreomsorgen bra kollektivavtal. Du får en trygg anställning och har stora utvecklingsmöjligheter om du vill fylla på, bredda eller fördjupa din kompetens. Många arbetsgivare erbjuder generösa utbildningssatsningar, friskvård på arbetstid och flexibla arbetsupplägg.

    Säg hej till ditt kollektivavtal - Information för dig som jobbar i kommun eller region (PDF)

  • Vilka utvecklingsmöjligheter har jag?

    Många arbetsgivare satsar stort på kompetensutveckling och hos vissa finns till och med möjlighet att få en hel yrkesutbildning betald. Du kan bli specialist, driva utvecklingsprojekt eller ha administrativa uppgifter. Inte minst finns det också stor chans att bli chef på olika nivåer - över ett team, en verksamhet eller ett helt område.

Så får du rätt kompetens

För att jobba inom äldreomsorgen kan du behöva någon form av vård- och omsorgsutbildning. Utbildning till vårdbiträde och undersköterska ges på Komvux, kommunens gymnasiala vuxenutbildning. Utbildning till undersköterska och vårdbiträde ges även på folkhögskola. För att bli sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut eller aktiveringspedagog krävs utbildning på högskola/universitet. En väg till arbete inom äldreomsorg kan även vara via sommarjobb eller vikariat.

Har du bakgrund inom hotell och restaurang, handel eller någon annan servicenäring är din kompetens att bemöta och ta hand om människor särskilt värdefull. Om du har arbetat inom vård och omsorg tidigare och/eller har utbildning från annat land kan du validera dina kunskaper och erfarenheter.

Kontakta din kommun för att få mer information om validering och vilka utbildningar som finns där du bor.

Det är ett arbete som man brinner för, det är ett arbete som man finner mening i, och det är ett arbete man utför med hjärtat.

Elma Sabic, vårdbiträde i Gislaveds kommun och arbetsterapeutstudent

Är du redan utbildad?

Om du redan har en relevant utbildning inom vård och omsorg, kan du kontakta din kommun eller gå in på kommunens webbsida för att se vilka lediga tjänster som finns. Äldreomsorgen drivs både i kommunal och privat regi.

Lediga jobb inom äldreomsorgen

Jörgen bytte från räddningstjänsten till äldreomsorgen

Jörgen Westin utbildade sig till räddningsledare och arbetade 20 år inom räddningstjänsten innan han sadlade om. I dag arbetar han i demensteamet och som välfärdstekniker i Kramfors kommun.

Om initiativet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att fler ska få upp ögonen för jobben inom äldreomsorgen och står bakom initiativet. SKR Är en medlems- och arbetsgivarorganisation för alla 290 kommuner och 21 regioner, och har som uppgift att stödja och bidra till att utveckla kommuners och regioners verksamhet.

Kontakta oss




Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.