- Startsida
- Välfärdsteknik
- Exempel på välfärdsteknik
- Digital signering
Digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder
För att säkerställa att ordinerade hälso- och sjukvårdsåtgärder är utförda och dokumenterade så ska de signeras. Digital signering är en lösning som ökar patientsäkerhet, effektiviserar signeringsprocessen och frigör tid för personal. Det underlättar även uppföljning och verksamhetsutveckling.
SKR har sammanställt råd och erfarenheter för kommuner som ska införa digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder. Råden bygger på erfarenheter från kommuner.
Vad är digital signering?
Socialstyrelsens definierar signering som "att påföra signatur i syfte att styrka riktighet och säkerställa spårbarhet." Tidigare har detta skett via utskrivna papperslistor som förvaras hos den enskilde och därefter signeras av personal när åtgärden är utförd. En arbetsprocess som flera kommuner beskrivit som ineffektiv och patientosäker.
Digital signering innebär att en app i en mobil enhet ersätter signering på papper. Personal loggar in i appen via stark autentisering och kan se ordination, tidpunkt samt hur åtgärden ska utföras för den enskilde. Efter åtgärden är utförd signerar personalen digitalt i appen att det skett. Signering sker i realtid och eventuella åtgärder som inte utförts enligt ordination aviseras till organisationen för åtgärd.
De senaste åren har digital signering etablerat sig som en av de vanligaste välfärdstekniska lösningarna bland Sveriges kommuner. Statistik från Socialstyrelsens årliga rapport E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna, visar att andelen kommuner som nyttjar funktionen har ökat från 50 procent 2020 till 68 procent 2022. Av dessa har cirka 60 procent infört funktionen i bred skala medan cirka 40 procent fortfarande testar eller är i pilotstadiet.
Potentiella nyttor med digital signering
- Minskar risk för felmedicinering då signeringslistorna alltid är uppdaterade i realtid.
- Ändringar i ordination sker direkt via systemet och den enskilde behöver inte ha någon ny signeringslista tillsänt sig.
- Minskar risk för tolkningsfel vid otydliga eller ”kluddiga” anteckningar.
- Systemet varnar för fel innan de bli avvikelser, vilket kan minska antalet avvikelser.
- Förbättrar möjligheterna till systematisk uppföljning.
- Effektiviserar arbetsprocessen och frigör tid.
- Reducerar risken att känsliga personuppgifter tappas bort när signeringslistor ska levereras till/från den enskilde.
- Minskar behov av pappersutskrifter och skapar förutsättningar för en hållbar verksamhet.
- Systemet har en funktion som innebär att personal utan delegeringsansvar inte kan signera. Det minimerar risken för personal utan behörighet att både utföra och signerar åtgärden.
Informationsansvarig
-
Eva Sahlén
Handläggare