Publicerad 21 september 2022

Kan en verksamhet ge invånare direktåtkomst till dokument som rör personen via en mobil-app?

Det finns inte några rättsliga hinder för en vård- och omsorgsnämnd (eller motsvarande i en kommun) att ge en invånare direktåtkomst till socialtjänstdokumentation som rör honom eller henne via en mobilapp som tillhandahålls av nämnden. Det är vård- och omsorgsnämnden som bestämmer vad för slags uppgifter som ska tillgängliggöras för den enskilde elektroniskt via mobilappen.

Det kan till exempel vara beslutade insatser, genomförandeplaner, journalanteckningar, planerade besök av hemtjänsten och åtkomstloggar. Även larm och andra aktiviteter som nämnden registrerar från till exempel trygghetslarm eller digitala lås kan tillgängliggöras i en mobilapp som kommunen tillhandahåller vård- och omsorgstagaren. Direktåtkomst ska ske genom stark autentisering, det vill säga tvåfaktorsautentisering.

Vissa uppgifter i socialtjänstens dokumentation omfattas dock av sekretess mot den enskilde och får därför inte tillgängliggöras genom direktåtkomst, till exempel uppgift i anmälan till skydd för anmälare eller uppgiftslämnare. Uppgifter om andra individer än den enskilde som förekommer i socialtjänstens dokumentation får inte heller tillgängliggöras för denne genom direktåtkomst.

Vårddokumentation

En vård- och omsorgsnämnd eller motsvarande får vidare i rollen som vårdgivare tillgängliggöra vårddokumentation med stöd av patientdatalagen för en invånare, till exempel läkemedelslistor, journalanteckningar och vårdplaner. Den enskilde får under samma förutsättningar medges direktåtkomst till åtkomstloggar. Direktåtkomst får ske enbart med stark autentisering. Bara uppgifter om den enskilde ska tillgängliggöras, inte uppgifter om andra personer i vård- och omsorgsdokumentationen. Även inom hälso- och sjukvården kan det råda sekretess för vissa uppgifter i förhållande till den enskilde, såsom till exempel uppgift i anmälan till skydd för anmälare eller uppgiftslämnare.

När det gäller exponering av namn på hemtjänstpersonal vid planerade besök i ordinärt boende via en mobilapp, bör vård- och omsorgsnämnden (eller motsvarande) beakta bestämmelserna om förhandlingsskyldighet i 11-14 §§ lagen om medbestämmande i arbetslivet. Det behövs eftersom behandlingen innefattar en kartläggning av medarbetarna som tillgängliggörs inte bara för omsorgstagaren utan också för andra, till exempel anhörig.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.