Publicerad: 3 december 2019

Krönika

Viktigaste ordet i namnändringen

Nu vet vi vad vi ska ägna oss åt de kommande fyra åren. SKR:s kongress har klubbat inriktningen.

Staffan Isling

Huvudpunkterna handlar om en levande demokrati med förtroendevalda som har förutsättningar att utföra sina uppdrag och medborgare som har förtroende för att besluten fattas på rätt sätt och på rätt nivå, hållbar välfärd och utveckling i hela landet, samt att fortsätta jobba för att vara attraktiva arbetsgivare med engagerade medarbetare.

Detta kommer att prägla SKR:s arbete framöver, naturligtvis tillsammans med våra medlemmar.

För mig var kongressen en ny upplevelse, och jag tyckte att det var både spännande och intressant med många spänstiga debatter. Jag såg också fram mot statsministerns tal.

Fullt så klara besked som jag hoppats på blev det inte. Välfärden är högt prioriterad och ingen ska lämnas i sticket, sade han. Men vad betyder det konkret?

Statsministern bjöd också in kommuner med särskilda utmaningar till samtal för diskussioner om hur deras situation kan underlättas. När och vilka är oklart. Men jag välkomnar beskedet, en förtroendefull dialog mellan staten och kommuner och regioner borgar för bra beslut. Bra dialog vill vi se mer av.

Ännu är det lite ovant att säga SKR. Jag noterade att det även gällde kongressombuden. Men dag två gick det bättre!

Kongressbeslutet om namnändring var det som fick störst uppmärksamhet i media. Det är en logisk namnändring och för mig har ordet ”och” stor betydelse. Regioner och kommuner behöver varandra. När samarbetet stärks och broar byggs blir vårt uppdrag enklare och bättre. Framför allt för dem vi är till för, nämligen alla medborgare som behöver vård, vatten, vägar, omsorg och all annan välfärd som kommuner och regioner levererar.

Vi ska se till att stärka betydelsen av ordet och!

Staffan Isling

Tidigare vd-krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!