- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Tillagningskök
- Utskick, tillagningskök
Utskick från tillagningskök
Både temperaturen och informationen ska hålla hela vägen fram. Kom överens med mottagaren om vilka rutiner som ska gälla.
Varm mat
Varm mat i bleck med lock eller i förslutna förpackningar, packas i varma vagnar eller från värmeskåp i rena isolerade boxar. Allergimaten ska vara märkt direkt på kantin och lock eller förpackning och övrig mat med följesedel/matsedel. Temperaturen mäts före utskick för att kontrollera att varm mat håller över +60°C och kall mat under+8°C.
Skriv temperaturen i listan för utskick.
Blankett: Matens yttemperatur vid utskick
Använd gärna en IR-mätare (”laser”) som mäter på ytan, smidigt och snabbt. Om du mäter med insticksgivare, tänk på att rengöra den ordentligt.
Delade storförpackningar
Om ni delar storförpackningar, så märk den lilla förpackningen till mottagaren med produktnamn och bäst-före-datum om det inte är tryckt på.
Cook-chill
Cook-chill maten packas i kylrum och lagras i kyla. Maten ska hållas mellan 0-3°C i hela kedjan.
Förpackade varor
Förpackade varor och mejeriprodukter direkt från leverantör, som ska vidare till mottagningsköken, packas i isolerade väskor/boxar eller vagnar.
Om det blir fel
- Om varm mat inte håller minst +60°C, så värm upp den igen. Det måste i så fall ske senast en timme efter tillagning.
- Om ni märker att något blivit fel i utskicket, så ring snarast till mottagaren och meddela vad som blivit fel.
- Om det finns osäkerhet kring specialkosten eller dess märkning så chansa inte utan prata med den som ansvarat för tillagningen och meddela mottagaren.