Publicerad: 29 september 2020

Krönika

Det globala börjar i Laxå

Ledarskapet i kommuner och regioner är centralt för att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det är våra folkvalda från Kiruna i norr till Trelleborg i söder som tar ansvar för och formar vår gemensamma framtid.

Staffan Isling

FN:s generalförsamling i New York, den 25 september 2015: Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s president Barack Obama och andra ledande beslutsfattare från världens alla hörn antar resolutionen Agenda 2030; de globala målen för hållbar utveckling. Resolutionen är en betydelsefull signal om att vi gemensamt måste värna om allas vår framtid. Men internationella toppmöten i all ära – det är i kommunhusen i Höganäs, Arvidsjaur och Askersund som det riktiga arbetet tar vid. Det är regionalt förtroendevalda som Peter Olofsson i Västerbotten och Emilie Orring i Region Uppsala som i sina roller som regionråd arbetar för att ta världsledarnas mål i hamn.

I torsdags följde jag webbsändningen av Mötesplats Agenda 2030, som innehöll många intressanta diskussioner om hur man på lokal och regional nivå kan arbeta effektivt och målmedvetet för att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Konferensen anordnades tillsammans med bland andra Glokala Sverige, som samlar ett allt större antal deltagare. Nu är nära hälften av landets kommuner och regioner en del av projektet, och min förhoppningen är att det kommer växa ytterligare. För mig sätter namnet Glokala ord på precis vad det handlar om. 290 kommuner och 21 regioner som tillsammans formar 10 000-bitarspusslet med jordgloben som motiv. Det är här vattnet ska renas, energiförbrukningen effektiviseras och ekonomisk ojämlikhet bekämpas.

I samband med konferensen publicerade SKR också helt nya Öppna jämförelser – Agenda 2030, med nyckeltal för att följa upp och utveckla det lokala arbetet för att nå målen. Internationellt ligger Sverige i topp, men även vi har utmaningar. Stor klimatpåverkan, ökande klyftor och ojämlikhet inom områden som ekonomi, hälsa och boende är några av de framtidsfrågor som vi alla behöver finna lösningar på. Jag hoppas att rapporten bidrar till att ytterligare vässa kommunernas och regionernas hållbarhetsarbete.

Jag är stolt över det engagemang som finns runt om i Sveriges kommuner och regioner. Det lokala ledarskapet kommer att vara helt avgörande om vi ska kunna uppfylla de globala hållbarhetsmålen. Det gäller överallt – från New York till London till Tokyo. Men för mig börjar det globala i Laxå.

Staffan Isling

Tidigare krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!