Publicerad: 16 januari 2018

Krönika

Viktigt att hylla vardagen

Vardagen är åter i full gång, och välfärdsfrågorna i fullt fokus. Det är också tiden på året då andra branscher prisar insatser som stuckit ut. Något vår sektor också gör men borde bli ännu bättre på.

Vesna Jovic

När nu valåret inleds känns det som att medierna skruvat upp bevakningen av viktiga valfrågor, och tillika många av våra frågor, ett extra snäpp. I veckan såg jag flera program med olika aspekter på välfärden – sjukvårdens styrning, aktiva medborgare, hot mot förtroendevalda. Bra att flera aspekter och vinklar får plats i rapporteringen. Som bekant är verkligheten sällan är svartvit.

När jag ser de här programmen och debatterna tänker jag att det är synd att det utvecklingsarbete som ständigt pågår inte uppmärksammas mer. Det är nämligen ett sätt att tillföra nyanser som skiner litet. Det är också av den anledningen som jag i den här texten lyfter några av de priser som SKL, tillsammans med olika samarbetspartners, delar ut under året.

Ett av dessa är Guldlänken, där nomineringsprocessen just har påbörjats. Priset, som funnits sedan 1999, lyfter utveckling av förvaltning inom det offentliga Sverige. Förra året tilldelades priset Trelleborgs kommun, för framgångsrikt arbete med digitala lösningar för försörjningsstöd. Trelleborgs arbete har uppmärksammats, inte minst i medierna den senaste tiden, och inspirerat flera kommuner att utveckla liknande system. Vilken myndighet, verksamhet eller person anser du förtjänar att uppmärksammas extra i år? Gå gärna in och nominera! Priset delas ut på Offentliga rummet i slutet av maj.

En annan utmärkelse som delas ut under året är Guldtrappan. Priset uppmärksammar huvudmän som ligger i framkant när det gäller skolutveckling i en digital samtid. Även det en mycket aktuell fråga och där SKL nu arbetar med en nationell handlingsplan för den nationella strategin för digitalisering av skolan.

En titt på förra årets pristagare visar på den enorma spännvidd av möjligheter som öppnas upp genom digitaliseringen – allt från ett elevprojekt med spelet Minecraft i Härryda, till pedagogiskt erfarenhetsutbyte i Vellinge. Även lärarstipendiet Guldäpplet ger en inblick i lärarnas arbete med utveckling och den stora kreativitet och professionalitet som finns i vår lärarkår.

Självklart är det inte priset i sig som är det viktigaste, utan vad det vi uppmärksammar bidrar med till välfärdens utveckling, och därmed till medborgarnas vardag. Men betydelsen av att få lite extra uppmärksamhet för ett hårt arbete ska inte underskattas. Det hjälper till att sätta en liten guldkant på vardagen helt enkelt.

Vesna Jovic

Tidigare krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!