Publicerad: 4 september 2018

Krönika

Valet är grunden i vår demokrati

Fem dagar kvar till valdagen och överallt pratas det politik. Det är engagemang och entusiasm. Men det är också hårda ord och oro. Många har redan förtidsröstat – om trenden håller i sig kommer det att vara fyra av tio väljare. Samtidigt är det många som bestämmer sig i sista stund.

Jag tänkte ta tillfället i akt och rikta ljuset mot dem som ser till att valet genomförs på ett tryggt och säkert sätt. I årets val är det drygt 7,8 miljoner personer som har rätt att rösta i kommun- och landstingsvalen. Till riksdagen är det nära 7,5 miljoner. Och det är kommunerna som står för grunden i valets genomförande. Det är varje valnämnd som ser till att det finns utbildade röstmottagare, tillgängliga vallokaler och lokaler för förtidsröstning, och som ser till att allt material finns på plats då röstningen ska genomföras. Det är en enorm organisation som vi tar för givet ska fungera.

Och Sverige har ett robust och tryggt valsystem. Men vi vet också att kommunerna många gånger kan tvingas hantera svåra situationer, såsom störning av ordningen i vallokaler - eller som informationspåverkan, som det för tillfället rapporterats mycket om i medierna. Vi har kunnat läsa om politiska twittrare som i själva verket är botar, och Säpo har rapporterat om ökad aktivitet med syfte att påverka förtroendet för valsystemet. I dagens sociala medier-landskap går det fort för ett rykte att ta fart – då gäller det att alla som på olika sätt arbetar med valets genomförande står rustade att agera när det behövs. Det har också Valmyndigheten, MSB och vi på SKL fokuserat extra på inför årets val, tillsammans med kommunerna.

Kanske är det också rädslan för rykten och falska nyheter om gjort att journalister mer än någonsin har kontaktat SKL:s tjänstepersoner för faktakollar inför djupdykningar i valets stora frågor, inför partiledarintervjuer och debatter. Det är glädjande. Att det finns fakta i frågan är alltid viktigt som en motvikt till svepande påståenden om välfärden.

För även om det finns utmaningar, och verksamheter med olika problem i olika delar av landet, så har vi en väl fungerande välfärd i Sverige. Och varje dag arbetar förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner för att så ska förbli. Jag hoppas att du som väljare tar dig tid att ta reda på fakta, vänder och vrider på argumenten och framför allt att du som inte redan röstat ser till att göra din röst hörd. Söndagens tre val är grunden i vår demokrati.

Vesna Jovic

PS. På skl.se/val finns mycket att läsa runt valsystem och demokrati. Efter valdagen kommer vi också löpande att följa utvecklingen, och de nya styrena i kommuner, regioner och landsting.

Tidigare krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!