Publicerad: 27 juni 2017

Krönika

Lägre hyror för bra boenden

När SKL drog igång upphandlingen av bostadshus häromåret var målet att kommuner enkelt skulle kunna beställa bra och fina bostäder – till lägre kostnader än vanligt. Nu får vi konkreta exempel på att byggandet blir billigare och hyrorna lägre. Det är väldigt roligt.

Vesna Jovic

Upphandlingen, som genomförts med hjälp av SKL Kommentus Inköpscentral (SKI), blev klar under våren. Kommuner och kommunala bolag kan beställa både lägre och högre flerbostadshus. En av flera styrkor med upphandlingen är att husen kan anpassas till varierande behov, till exempel vad gäller antal lägenheter och våningar.

De första husen står inflyttningsklara i slutet av året i Mariestad. I förra veckan blev det också klart att Kirunabostäder ska bygga 68 lägenheter med hjälp av upphandlingen. Totalkostnaden blir cirka 29 000 kronor per kvadratmeter. Det är 5 000 kronor lägre jämfört med om bygget hade genomförts enligt det bästa anbudet från bolagets tidigare egna upphandlingar. Den totala besparingen för bygget blir omkring 40 miljoner kronor. Hyran för en normalstor trea blir ungefär 3 000 kronor lägre.

Intresset för SKL:s bostadsupphandling är stort bland kommunerna och deras bolag. Många förbereder sina första inköp och analyserar kostnaderna. SKL och SKI har nu tagit fram en mall till stöd för dessa beräkningar. Mallen tillhandahålls av SKL:s medarbetare som också kan bistå i arbetet med kalkylerna. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp på traven för alla som vill använda upphandlingen för att lösa bristen på bostäder.

Vesna Jovic

Kontaktuppgifter till SKL:s medarbetare och ytterligare information om upphandlingen

Tidigare krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!