Publicerad: 30 januari 2018

Krönika

Ett självklart beslut om pension

När något blir uppenbart fel, gör vi vårt bästa för att rätta till det. De sänkta tjänstepensionerna för tidigare medarbetare i sektorn är ett sådant exempel. Därför var beslutet om kompensation det enda rätta.

Många tidigare medarbetare i kommuner och landsting, som i allra högsta grad bidragit till en välfungerande välfärd, fick i januari besked om att deras tjänstepension sänkts. Beskedet kom som en otrevlig överraskning för många.

Inte heller vi som arbetsgivare hade kunnat förutse detta. Avtalet 2002 slöts för att värna pensionen och både arbetsgivare och fackförbund såg överenskommelsen som något positivt. Så har det också varit i femton år. Men i år blev det fel.

SKL:s styrelse agerade snabbt och tog ett enhälligt beslut om att kompensera de som drabbats. De som fått sänkt tjänstepension får en tillfällig kompensation som innebär att de får 2017 års nivå på sin tjänstepension även under 2018. Det var skönt att kunna ge en snabb signal om att det kommer att ordna sig och lugna enskilda individer. De allra flesta har också reagerat positivt på beskedet.

Nu kommer det att pågå ett arbete med att få alla detaljer och administrationen på plats. Men om några månader ska allt vara löst. Jag tror och hoppas att de tidigare medarbetarna i kommuner och landsting som berörs har överseende med detta.

Den tillfälliga kompensationslösningen är inget som i praktiken påverkar kostnadsläget i kommuner, landsting och regioner under 2018. Eftersom de inte heller kunde förutse att det skulle komma en sänkning för 2018, så är SKL:s bedömning att kommuner och landsting redan har budgeterat för tjänstepensionerna på samma nivå som 2017.

Medarbetarna är själva grunden till en god välfärd. Framåt är det därför viktigt att samma situation inte kan uppstå igen. De som har jobbat och fortfarande jobbar i kommuner, landsting och regioner måste kunna lita på att deras pensionsavtal är långsiktiga, stabila och förutsägbara.

Under våren kommer vi att sätta oss ned med de fackliga organisationerna för att samtala och se över den nuvarande pensionsöverenskommelsen. Tillsammans ska vi diskutera vilka förändringar som måste till för att tidigare medarbetares pension ska värnas på bästa sätt. Ett viktigt arbete där alla parter måste ta sitt ansvar.

Vesna Jovic

Tidigare krönikor

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!