Debatt
Delbetänkandet i översyn av socialtjänstlagen har kommit. Det saknas konkreta besked om det viktigaste - möjligheten till tidiga insatser utan att inleda utredning, skriver Lena Micko i DS.
Dagens lagstiftning (SoL) medger inte att socialtjänsten ger tidigt individuellt stöd utan omfattande myndighetsmaskineri. Det gäller oavsett om det är en ansökan eller en anmälan, och oavsett om problemen är av enkel eller svår art. Tröskeln till hjälp är hög. Tvärt emot hur många kommuner vill arbeta.
Det första delbetänkandet blev dock en besvikelse för många av Sveriges socialtjänster. Visserligen ger det en bra problembild av det sociala arbetet och samhällsutvecklingen men inget om juridiska hinder och inga förslag om tidiga insatser.
Socialtjänsten måste kunna hjälpa innan problemen blivit stora och utan att dra igång tidskrävande utredningar. En kartläggning från 2015 visar att 150 kommuner redan arbetar på det sättet. De arbetar inte i enlighet med gällande lagstiftning och inspektionen för vård och omsorg (IVO) har förbjudit kommunerna att arbeta så. Två kommuner, Linköping och Oskarshamn, har stämts vid vite på miljonbelopp och Norrköping väntar på dom. Kritiken är av formella skäl, inte på grund av bristande kvalitet i insatserna.
Sju skäl till lagändring:
Det behövs lagändring som omfattar övriga verksamheter inom socialtjänsten. Samma motiv borde gälla för övriga verksamheter inom socialtjänsten och vi ser nu fram emot en ändring i Socialtjänstlagen som gör det möjligt att erbjuda människor tidiga insatser utan onödig byråkrati.
Lena Micko, Ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting
Publicerad på Dagens Samhälles debattsida 26 april 2018
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!