Debatt
För att fortsätta stärka läraryrket och få fler att vilja bli lärare behöver vi skapa bättre möjligheter att kunna utvecklas i yrket, skriver Helene Hellmark Knutsson och Kenneth Nilsson.
Att vara lärare innebär att tillhöra en profession med ett kunnande grundat i en lång akademisk utbildning. Det är rätt och riktigt: barn och elever förtjänar att möta kompetenta och behöriga lärare. Samtidigt ser vi att en lärarutbildning inte räcker för att kunna undervisa under ett helt yrkesliv. Undervisningen i skolan måste hänga med när det gäller nya fakta och ny forskning. Och vi ser även att det behöver finnas bättre möjligheter att göra karriär inom läraryrket – utan att behöva byta arbetsplats.
För länge har Sverige saknat dessa möjligheter för lärares utveckling. Men nu har ett arbete påbörjats med Björn Åstrands utredning ”Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling”. Den beskriver en etablering av ett statligt program för lärare och skolledares professionsutveckling. Vi menar att utredningen är starten på ett omfattande arbete, men som nu måste tas vidare utifrån flera viktiga perspektiv:
Utöver detta måste vi också låta professionen vara den som håller i taktpinnen när det kommer till bedömningar av skicklighet inom det egna ansvarsområdet. Det kan varken stat eller arbetsgivare ta över.
Utifrån dessa perspektiv väntar nu ett viktigt arbete utifrån både Åstrands och Christerssons utredningar, där synpunkter från remissinstanserna blir ett första steg.
Vår utgångspunkt är att våra lärare är avgörande för en positiv utveckling av svensk skola. De utför varje dag ett oerhört viktigt arbete i hundratals klassrum runtom i Sverige. Ett arbete som också givit resultat, vilket vi har kunnat se i de uppåtvändande Pisa-resultaten. Men vi ser att läraryrket måste stärkas om fler ska vilja bli och förbli lärare. Något som i längden är helt avgörande för att skapa en stark och jämlik kunskapsskola.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre studier och forskning (S)
Kenneth Nilsson, ordförande i SKL:s utbildningsberedning
Artikeln publicerades på Dagens Samhälles debattsajt 29/3-2018
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!