Publicerad: 30 januari 2014

Nyhet

Strokekampanjen världsbäst

Landstingen och regionernas gemensamma Strokekampanj har idag vunnit första pris i World Stroke Day Award i konkurrens med över 90 bidrag från hela världen.

 – Det är jätteroligt att kampanjen får detta erkännande, stort grattis till alla involverade, säger Mats Eriksson, ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting.

I en kommentar till utmärkelsen säger Stephen Davis, ordförande för World Stroke Organisation som delar ut priset, att strokekampanjen i Sverige har kraftigt ökat medvetenheten om stroke och kännedomen om symtomen – både bland befolkningen och i vården. Det är en modell som kan användas världen över, tycker World Stroke Organisation.

– Vi kan bara hålla med, detta sätt att samla landstingen och regioners resurser för en angelägen fråga har varit framgångsrik, och skulle jag gissa är det inte sista gången vi ser ett liknande samarbete. Det viktigaste av allt är också att kampanjen har räddat liv, säger Mats Eriksson.

Fakta om AKUT-testet

Ju snabbare en person med stroke får vård, desto större är chansen att överleva och återhämta sig så bra som möjligt. Genom AKUT-testet kan du enkelt kontrollera om du eller någon i din närhet har fått en stroke:

Ansikte

Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112!

Kroppsdel: Arm/Ben

Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112!

Uttal

Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder idag"? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

Tid

Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.

Nationella strokekampanjen om utmärkelsen

Gör AKUT-testet

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKR!
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!