Publicerad: 3 oktober 2014

Nyhet

Ser fram emot dialog med nya regeringen

Dagens regeringsförklaring var en gedigen lista med förslag. SKL ser fram emot en konstruktiv dialog på flera områden men oroas av signaler om ökad statlig styrning inom bland annat sjukvården.

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Sveriges Kommuner och Landsting ser fram emot en konstruktiv dialog med regeringen på ett flertal områden, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi ser bland annat fram emot deltagande i det miljömålsråd som regeringen nu flaggar för. De nationella miljömålen, oavsett regering, uppnås främst genom ett nära samarbete mellan stat, kommun och landsting, säger Anders Knape.

– Vi välkomnar och ser också fram emot ett deltagande i kommissionen om jämlik vård. Det är en fråga som länge varit viktig för oss och där våra medlemmar är centrala aktörer, säger Anders Knape.

Oroande detaljstyrning

Samtidigt meddelas att riktlinjer i vården ska bli obligatoriska.

– Denna signal om ökad detaljstyrning är oroande. Tvingande riktlinjer måste rimligtvis i så fall först diskuteras med dem som tillhandahåller vården, säger Anders Knape.

Även på skolans och arbetsmarknadspolitikens områden finns förslag som pekar på ökad detaljstyrning.

– Det oroar oss att den nya regeringen även flaggar för styrning av arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden är ju i första hand är parternas ansvar, säger Anders Knape.

Kommunminister

Ardalan Shekarabi får posten som Civilminister med ansvar för kommunerna och upphandlingsfrågorna.

– Det är bra att regeringen nu tillsätter en minister med tydligt ansvar för kommunfrågorna. Det är dessutom logiskt att upphandlingsfrågorna, som är centrala för vår sektor, hamnar här. Även inom detta område vill vi föra en dialog om sektorns ansvar och förutsättningar, säger Anders Knape.

Regeringen öppnar i regeringsförklaringen också för en fortsatt möjlighet för regionbildningar.

– Det är mycket bra, vi vill se ett ökat ansvar för de landsting som vill det, säger Anders Knape.

Hämta högupplöst bild på Anders Knape

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!