Publicerad: 7 mars 2014

Nyhet

Mest jämställda lönerna

Kommunerna har landets mest jämställda löner. Det ska kommunerna vara stolta över men ingen ska vara nöjd förrän skillnaden mellan kvinnor och män är noll.

I medierapportering under morgonen så påstås att mäns löner är mycket högre än kvinnors i kommunerna. Men för att jämföra löner på ett korrekt sätt måste man ta fler aspekter i åtanke än bara kön.

– När man ser till Medlingsinstutets senaste statistik så ser vi att kommunerna behåller sin tätposition på svensk arbetsmarknad när det gäller jämställda löner mellan kvinnor och män. Kvinnors löner är 99,3 procent av männens. Det är förstås glädjande att vara etta men det är klart att vi ska jobba vidare mot att få bort skillnaden helt, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Medlingsinsitutets rapport Vad säger den officiella lönestatistiken om löneskillnaden mellan kvinnor och män 2012? (PDF, nytt fönster)

För att få en korrekt jämförelse mellan olika personer som arbetar i en kommun måste man bland annat se till utbildning, erfarenhet och framför allt vilket yrke en person har. Att jämföra mellan olika yrkesgrupper eller en nyanställd med en person som arbetat 30 år ger mycket trubbiga jämförelser.

– Detta är viktiga frågor som kommunerna och landstingen arbetar med kontinuerligt. Vi ska vara stolta över att vara bäst på svensk arbetsmarknad. Därför är det tråkigt när läget beskrivs bara utifrån delar av den analys man måste göra, säger Ingela Gardner Sundström.

– Gör istället som Sveriges Ingenjörer eller Naturvetarna gjort de senaste dagarna. Deras jämförelser mellan sina yrkesgrupper visar att kommunal sektor är mest jämställd. För Naturvetarna kunde man glädjande nog inte se någon oförklarlig löneskillnad mellan kvinnor och män alls i kommunerna. Det är bra, och det är så det ska vara, säger Ingela Gardner Sundström.

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!