Publicerad: 2 juni 2015

Nyhet

Medlarträff om BRF-förhandlingen

SKL/Pacta träffade igår medlarna i förhandlingen om ett nytt avtal
mellan SKL och Brandmännens riksförbund. SKL noterar också att felaktig information sprids till media.

Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen SKL.

De sedan tidigare utsedda medlarna* i förhandlingarna mellan SKL/Pacta träffade igår parterna för att på nytt försöka lösa de knutar som finns.

- Vi hoppas att det är möjligt och att vår motpart är benägna att försöka nå ett avtal. Fram tills idag har vi upplevt att det varit svårt men från vår sida är vi alltid villiga att försöka nå hela vägen fram, säger Agneta Jöhnk, chef för den arbetsgivarpolitiska avdelningen.

Samtidigt förekommer felaktiga uppgifter i media om SKL:s position.

- Vår motpart  försöker sprida bilden av att de erbjudits väldigt låga nivåer gällande just löneutrymmet. Utan att vilja gå in på exakta nivåer eftersom detta nu främst är en fråga för medlarna, så ligger de nivåer vi kan tänka oss väl i linje med övriga arbetsmarknaden, säger Agneta Jöhnk.  

Fakta

SKL:s och Pactas avtal för beredskapsbrandmän heter RiB (Räddningstjänstpersonal i beredskap) och tecknas med Brandmännens riksförbund (BRF), Kommunal och Vision.

Det varsel som BRF lagt har lagts för att bryta ut den 15 juni.

Det finns cirka 10 000 beredskapsbrandmän i Sverige men eftersom ett antal tillhör andra fackliga organisationer berörs inte alla av varslet. Varslet gäller inte heller de heltidsanställda brandmännen.

Brandstationer bemannade av räddningstjänstpersonal i beredskap finns på ca 650 orter i landet. Brandstationer med räddningstjänst på heltid finns på 155 orter i landet.

Räddningstjänsterna organiseras oftast genom kommunalförbund. Beredskapsbrandmannen har en annan huvudanställning och vid sidan av denna beredskap i räddningstjänsten cirka var tredje vecka. Under beredskapen är beredskapsbrandmannen beredd att vid larm rycka ut, antingen från hemmet eller från sin arbetsplats.

Läs vidare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!