Publicerad: 17 oktober 2014

Nyhet

Anders Knape leder arbetet för lokal demokrati i Europa

SKL:s ordförande Anders Knape har valts till ordförande för CLRAE:s lokala kammare. De kommande två åren kommer han att leda dess arbete med att främja den lokala demokratin i Europarådet.

Anders Knape markerade vikten av Europarådets kongress för lokala och regionala organ (CLRAE) och dess ansvar för att stödja, bevara och främja lokal demokrati i Europa.

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Jag ser fram emot att leda arbetet med att stärka den lokala demokratin och främja det lokala självstyret i Europa. Det är genom dialog vi ska stödja medlemsländerna att nå målen i den europeiska stadgan om lokalt självstyre, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Den lokala kammaren behandlar även frågor som medborgardialog, e-demokrati och respekt för jämställdhet och mångfald.

Turkisk lokalpolitiker frisläppt

Under kongressen deltog den före detta kongressledamoten Leyla Güven som nyligen frigavs efter att ha varit frihetsberövad sedan december 2009. Europarådet har engagerat sig kraftfullt mot att ett medlemsland, genom vad som måste kallas systematiska massarresteringar av lokala politiker, bryter mot Europarådets grundvärderingar: mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet. Vid tidpunkten för arresteringen var Leyla Güven borgmästare.

Anders Knape har på uppdrag av Europarådet vid två tillfällen besökt Leyla Güven i fängelset i Diyarbakir. Hon har även haft besök av dåvarande kommissionären för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg.

– Det kändes fint att få möta Leyla Güven i frihet, och att hon nu fick möjlighet att framträda vid kongressens plenarsession. Europarådet kommer att fortsätta följa utvecklingen för frihetsberövade politiker i Turkiet, säger Anders Knape.

Leyla Güven höll ett anförande där hon tackade för det stöd hon fått under sin fångenskap och de besök hon fått i fängelset av Anders Knape.

Läs vidare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!