Publicerad: 10 april 2014

Nyhet

Allt fler feriejobb för unga i kommuner och landsting

Kommuner och landsting ser ut att öka antalet feriejobb för unga i
sommar. Prognosen pekar mot minst 80 000 feriejobb. Det finns skäl att tror på ännu fler, vilket skulle innebära en ökning jämfört med förra året.         

– Inom tio år behövs det en halv miljon nya medarbetare inom vård, skola och omsorg. Feriejobben är ett bra sätt för våra medlemmar att marknadsföra viktiga välfärdsjobb.  Och för många unga är feriejobbet det första viktiga mötet med arbetslivet, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

Feriejobbsprognos 2014 (PDF, nytt fönster)

  • De fem vanligaste feriejobben är äldreomsorg, hemtjänst, handikappomsorg, barnomsorg och parkförvaltning
  • Det är framför allt ungdomar i gymnasieåldern som får feriejobb.
  • Drygt hälften av platserna riktas mot grupper som av sociala skäl bedöms ha behov av ett feriejobb; nyanlända ungdomar, unga med funktionsnedsättningar och elever från särskolan.

Allt fler kommuner och landsting försöker medvetet intressera unga för olika väldfärdsjobb. Det är också allt vanligare att feriejobb matchas med elevens gymnasieutbildning. Till exempel att de som går på vård- och omsorgsprogrammet får ett feriejobb inom yrket.

– Det är goda nyheter att feriejobben fortsätter att öka. När Maria, Fatima, Erik och Ali får positiva erfarenheter av feriejobbet, så utbildar de sig förhoppningsvis i ett välfärdsyrke, säger Håkan Sörman.

Fakta

Sedan år 2008 har antalet ferieplatser i kommunerna och landstingen/regionerna nästan tredubblats arbete, från 30 000 till minst 80 000 platser år 2014.

Utfallet av antalet jobb brukar bli högre än pronosen. Förra året ordnades 83 000 feriejobb och det finns skäl att tro att den noteringen kan överträffas denna sommar. Var femte kommun och nästan var tredje landsting kommer att erbjuda fler platser jämfört med 2013.

Läs vidare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!