Centrum för personcentrad vård vid Göteborgs universitet, GPCC presenterar exempel på hur utvecklingen mot en mer personcentrerad gått framåt de senaste tio åren. Personcentrerad vård bygger på ett partnerskap mellan patienter och de som arbetar inom hälso- och sjukvården.
”I personcentrerad vård ses patienter som personer som är mer än sin sjukdom. Personcentrerad vård bygger på ett partnerskap mellan patienter och de som arbetar inom hälso- och sjukvården. Utgångspunkten är att vårdpersonalen lyssnar på patientens berättelse. I berättelsen identifieras personens förutsättningar, resurser och hinder, som tillsammans med övriga undersökningar används till att tillsammans skriva en hälsoplan. All hälso- och sjukvård, omsorg och rehabilitering kan vara personcentrerad.”
Så beskriver Centrum för personcentrad vård vid Göteborgs universitet – GPCC – vad personcentrering är. De firade 10 år 2020 och då presenterades många exempel på hur utvecklingen mot en mer personcentrerad gått framåt.
Personcentrering har fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren och är som arbetssätt starkt förknippat med utvecklingen mot nära vård. Ett led i att utvärdera och utveckla en personcentrerad vård har varit satsningen på Centrum för personcentrering vid Göteborgs universitet – GPCC.
GPCC är ett forskningscentrum med klinisk och tillämpad forskning. GPCCs övergripande mål är att stödja och genomföra forskning av hög kvalitet inom personcentrerad vård. Forskningen syftar till att skaffa kunskap om hur långvarig sjukdom upplevs och hanteras av den enskilde, samt att implementera och utvärdera personcentrerad vård.
Personcentrering i hälso- och sjukvård har visat positiva effekter. GPCC har listat några exempel på forskningsresultat:
I SKR:s kartläggning av personcentrerad vård i landet framgår att det finns flera lärdomar och insikter:
Personcentrerad vård måste ses som ett av de viktigaste leden i utvecklingen mot en nära vård och därför tog SKR-Nära vård chansen att på 10-års jubileet fånga några röster kring vad personcentrering är och har betytt. Vad tycker medarbetare, forskar och närstående om personcentrering?
Hans-Inge Persson tycker att personcentrering ger den sjuke ett ansikte för vården. Den man har ett ansikte på bryr man sig om. Längd: 1 minut.
Fysioterapeut Mari Lundberg menar att personcentrering har satt de mänskliga värdena på kartan. Längd: 1.30 minuter.
Professor och sjuksköterska David Edvardsson anser att det kräver mod att kliva ur det som förväntas av vårdpersonalen. Personcentrerad vård är att få ägna sig åt det som är viktigt för just den enskilde patienten. Längd: 1.50 minuter.
Lena Forsman
SKR
08-452 7528
lena.forsman@skr.se
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.