Cirkulär - viktig information från SKR
Det här cirkuläret ersätter 1994:112.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Stim har enats om ett normalavtal för musikanvändning i kommunal verksamhet 2016-2021. Kommuner tecknar egna kommunavtal med Stim utifrån normalavtalet för att få rätt att använda musikaliska verk som Stim licensierar inom kommunal skola, omsorg och musik på jobbet. Kommunavtal som tecknas med Stim förlängs automatiskt förutsatt att ingen part säger upp avtalet. Stim kommer att kontakta alla kommuner för tecknande av avtal. Annan musikanvändning som inte omfattas av normalavtalet regleras med Stim.
SKR rekommenderar berörda kommuner att teckna avtal med Stim om ersättning enligt bifogat normalavtal och i övrigt tillse att de har en heltäckande licens.
Tidigare normalavtal baserades delvis på ett öresbelopp beräknat på kommunens befolkning. Stim har av olika skäl drivit frågan om ett förändrat avtal där kommunens musikanvändning licensieras för olika verksamhetsområden. Det nya normalavtalet omfattar tre kommunlicenser som gäller för skola, omsorg och musik på jobbet. Förhandlingarna mellan SKR och Stim har pågått under en längre tid, vilket gör att normalavtalet har retroaktiv verkan 2016-2019. Det nya normalavtalet bedöms öka kommunernas kostnader för musikanvändning något jämfört med tidigare normalavtal. Kostnadsökningen bedöms dock generellt sett bli lägre än vad som skulle blivit fallet om varje kommun förhandlat med Stim var för sig. De framförhandlade tarifferna har också en enklare utformning än de som Stim tidigare har föreslagit kommunerna.
Licensen ”Musik i kommunal omsorg” ger kommuner rätt att använda inspelad bakgrundsmusik, DJ och livemusik i allmänna utrymmen, enskilda rum, flerbäddsrum, sällskapsrum, serveringslokaler, rehabiliterings- och träningslokaler eller liknande inom kommunal omsorg. Med kommunal omsorg avses exempelvis äldreboenden, korttidsboenden, ungdomsboenden, trygghetsboenden, serviceboenden, dagcenter samt flyktingförläggningar. Licensen omfattar även musik i servering i omsorgsverksamhet. Vad gäller livespelningar är licensen begränsad till entréfria musiktillfällen med max 300 besökare. Licensen omfattar därtill musik på jobbet för anställda inom kommunal omsorg, det vill säga musik i exempelvis personalrum, på personalfester och dylikt.
Beräkningsparametern är antalet sängplatser inom äldreomsorgen i kommunal regi och priset för år 2016-2019 är 65 kronor per sängplats.
Licensen ”Musik i kommunal skola” ger kommunala grund- och gymnasieskolor (inklusive musikgymnasium och skolor med musikklasser), fritidshem, fritidsgårdar och öppna förskolor rätt att använda inspelad bakgrundsmusik och DJ i allmänna utrymmen. Licensen ger även rätt att spela musik vid diskotekstillfällen som inte arrangeras av kommersiell aktör eller med kommersiellt syfte. SKR och Stim är i denna del överens om att en skolklass som anordnar diskotek med entréavgift inte ska anses vara en kommersiell aktör eller ha ett kommersiellt syfte. Licensen omfattar entréfria livespelningar med max 300 besökare inom grund- och gymnasieskolor (inklusive musikgymnasium och skolor med musikklasser), fritidshem, förskolor och öppna förskolor. Dock inte livespelningar på fritidsgårdar. Vad gäller sedvanliga skolavslutningar finns inget tak för antalet besökare. Licensen omfattar även musik på jobbet för anställda i de verksamheter som berörs av licensen, det vill säga musik i exempelvis personalrum, på personalfester och dylikt.
Beräkningsparametern är antalet öppna förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i kommunal regi och priset för 2016–2019 är 770 kronor per skola.
Förskolor behöver inte ha licens för användning av bakgrundsmusik.
När det gäller musik som används av anställda som inte arbetar på arbetsplatser som omfattas av ovanstående licenser, betalar kommunen en avgift beroende av antalet anställda. Enligt den schablon som framgår av normalavtalet ska kommuner betala för 50 procent av de anställda som ej arbetar inom skola eller omsorg. Tariffen varierar beroende på antalet anställda. Se bilaga A till normalavtalet.
Tarifferna för kommunernas musikanvändning räknas från och med 2020 upp på följande sätt.
Tarifferna för år 2020 räknas upp enligt följande formel:
Prisnivå 2016 x 1,025
Tarifferna för år 2021 räknas upp enligt följande formel:
Prisnivå 2016 x 1,045 x KPI2021
KPI2021 avser KPI juli 2020 / KPI juli 2019.
Från och med 2022 justeras tarifferna i enlighet med KPI med juli som basmånad.
Kommuner tecknar egna kommunavtal med Stim utifrån normalavtalet. Kommunavtal som tecknas med Stim förlängs automatiskt förutsatt att ingen part säger upp avtalet.
Ett kommunavtal ger kommunen rätt att mot ersättning använda musik i verksamhet i egen regi inom de områden som anges i normalavtalet. Eventuell annan musikanvändning i kommunal regi behöver regleras med Stim.
Stim kommer att ta kontakt med respektive kommun för tecknande av kommunavtal. Arbetet påbörjas omgående, men det kan dröja innan alla kommuner har kontaktats. Det finns olika kommunavtal beroende på kommunens tidigare avtalssituation:
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.