I omställningen till nära vård är förebyggande och hälsofrämjande insatser en av grundpelarna. Ett sätt att uttrycka det på är att vården och omsorgen ska jobba uppströms. Eller som det gamla ordspråket säger, det är bättre att stämma i bäcken än i ån.
I Ängelholm har regionen och kommunen anammat detta synsätt med ett imponerande resultat: Färre besök på akuten, färre antal höftfrakturer, tidigare upptäckt av kognitiv svikt och ökad livskvalitet. Men framför allt, nöjda och trygga patienter, brukare och anhöriga.
Projektet Hälsostaden Ängelholm startade 2013 på initiativ från både politiker och tjänstemän i Region Skåne och Ängelholms kommun. Förra året gick projektet över i en permanent verksamhet.
Kärnan i det nya arbetssättet är att designa en vård som utgår från individens behov och förutsättningar i ett mycket nära samarbete mellan sjukhus, primärvård, omsorg och socialtjänst. Det viktigaste har varit att riva de osynliga murarna mellan olika verksamheter i region och kommun och börja samarbeta på riktigt utifrån varje patient och brukare. Ett nära samarbete där varje profession är en viktig kugge i teamet vilket ökar arbetsglädjen.
Med detta synsätt som grund har det gjorts flera insatser. Exempelvis mobila akutteam för att minska besöken på akuten och ge trygghet med vård i hemmet. Resultatet kom snabbt. Teamet kunde redan det första året konstatera att 94 procent av de besök de gjorde hade inneburit att patienten annars hade tvingats uppsöka akuten.
Andra insatser är att förebygga fallskador och att tidigt upptäcka kognitiv svikt. Bara genom att fråga patienterna vid inskrivning på sjukhuset om vilket år och månad det är fångades kognitiv svikt upp hos 702 patienter de första 18 månaderna. Av dessa hade 500 ingen känd demensdiagnos.
Besöksvän är en verksamhet som görs i samarbete mellan sjukhus och kommun för att minska ensamheten bland de äldre när de lämnat sjukhuset. Social isolering är en allvarlig hälsorisk och med små insatser går det att minska vård- och omsorgsbehovet.
Ängelholm är ett bra exempel på när verksamheten utgår från patientens behov. Genom att samarbeta och känna tillit till varandra och satsa på hälsofrämjande och förebyggande insatser tar vi stora steg mot en jämlik hälsa. Det innebär bättre livskvalitet för patienterna, större arbetsglädje för medarbetarna och lägre kostnader. Men det kräver mod att tänka nytt och göra saker annorlunda.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!
På vårdbloggen skriver vi om och reflekterar kring aktuella frågor som rör hälso- och sjukvården. Det är i första hand Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg, som skriver inläggen.
Kommentarer